Szanyi Tibor: Európa mihamarabb szabaduljon az olajtól, gáztól, széntől és az etanoltól

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén tárgyalta a tengeri olaj- és gázipari tevékenység negatív hatásait. A nyilvánvaló katasztrófák okozta szennyezésnek is meg van ugyan az esélye, de e kitermelési formák és termékek emellett állandó károkat is okoznak, melyet csak közös fellépéssel lehet orvosolni. Ebben természetesen a tagállamoknak is szerepük van.

„A környezetet- és az emberi életet károsító tevékenységeket komoly szankciókkal kell büntetni, az elővigyázatosság elvét alkalmazni és az kármentesítést kollektív jogorvoslattal összekötni szükséges. Ez vonatkozik a fosszilis, tengeri kitermelésre, amellyel kapcsolatban már 2013-ban irányelv született. Ennek tagállami átültetése még várat magára, mert sajnos több ország késlekedik ezzel.” - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

A károk elhárításának egyik igen fontos eszköze a „szennyező fizet elv”, amelyet más területeken is bevezették már az európai jogszabályok. Magyarországot illetően ez a megközelítés markánsan jelent meg például a vörösiszap- katasztrófa 5 éves évfordulója alkalmából készített európai parlamenti állásfoglalásban is.

„Az elv nem bonyolult, és minden emberi tevékenység okozta katasztrófa esetén alkalmazható. Ehhez átlátható és gyors kártalanítási folyamatra és szigorú monitoring rendszerre van szükség, no meg persze tagállami akaratra. De van még egy egyszerűbb megoldás is: fokozatosan, de minél gyorsabban meg kell tiltsuk a fosszilis és nukleáris energia használatát. Erre már most is lehetőség van, mivel a tagállamok egyelőre maguknak határozzák meg az energia-mixüket, és jelenleg is úgy kell megtenniük, hogy egyúttal a szolidaritást és a környezetvédelmet is tiszteletben tartják.” - tette hozzá Szanyi Tibor.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.