Szanyi Tibor: Emberi jogok uniója

Az Európai Parlament képviselői a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény végrehajtásáról is vitáznak a mai, strasbourgi plenáris ülésnapon. „A tartalmi elemek mellett elvi okokból is kiemelt jelentőséggel bír ez az egyezmény, hisz ez az első – és mostanáig az egyetlen olyan – nemzetközi emberi jogi szerződés, melyet az EU önmaga is megerősített 2010 decemberében”- emelte ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

A szerződésnek megfelelően az EU vállalta, hogy jelentést készít az egyezmény végrehajtásról, majd rendszeresen felülvizsgálja azt. A jelentés többek között rámutat arra is, hogy a fogyatékossággal élő személyek mai napig gyakran ki vannak zárva a többségi társadalomból és bizonyos emberi jogaiktól is meg vannak fosztva. Az okokat elemezve kiderül, hogy míg a vállalások egy része ugyan EU kompetenciába tartozik, azok tagállami végrehajtása viszont nem kielégítő.

Az európai szocialista frakció tagjai továbbra is elkötelezettek a fogyatékkal élő személyek emberi jogainak védelme és fejlesztése érdekében. „Egyetértek azzal, hogy minden embernek biztosítani kell az alapvető emberi jogokat és a szabadságot. Számomra ez csak egy erősebb Európai Unióban képzelhető el, sőt bízom benne, hogy egyre több témában tudunk majd egységesen fellépni. Az európai intézmények közelében dolgozó populistáknak pedig nem a között kellene dilemmázni, hogy temessék, avagy dicsérjék az EU-t, hanem végre el kellene kezdeniük a polgárok érdekében dolgozni! Ezt úgy hívják, hogy egység az emberi jogok terén”- véli Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.