Szanyi Tibor: Előrelépés történt az adóelkerülés elleni harcban, de ez még mindig nem elég!Szanyi Tibor: Előrelépés történt az adóelkerülés elleni harcban, de ez még mindig nem elég!

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának képviselői üdvözölték az EU pénzügyminisztereinek megállapodását, amelynek értelmében újabb szabályokat vezetnek be a nagyvállalatok adóelkerülése ellen folytatott harc keretében.

 

Szanyi Tibor, az S&D frakció nemzeti adóügyi szóvivője a következőket mondta el ezzel kapcsolatban: „Június 8-án az Európai Parlament egyértelmű üzenetet küldött az uniós kormányok számára azzal, hogy egy igen ambiciózus intézkedéscsomagot fogadott el a nagyvállalatok adóelkerülésének megakadályozása érdekében. A kormányok megértették, hogy véget kell vetni a kétsebességes Európának, amely tárcán kínálja fel a multik számára az adókikerülés lehetőségét. Mostantól ott kell befizetniük az adót, ahol nyereségüket szerezték.”

 

De ennél is többre van szükség ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az adórendszereinkben lévő összes kiskapu bezárását. „A tagállamok jócskán felhígították az Európai Bizottság eredeti indítványát és az Európai Parlament ajánlásait. Ezért rövid időn belül újabb indítványokra lesz szükség. Ezen túl azt is kezdeményezzük, hogy a már elfogadott szabályok alkalmazását vizsgáljuk felül, tekintsük át, hogy azok valóban hatékonyak voltak-e” – hangsúlyozta a szocialista európai parlamenti képviselő.  

 

Szanyi Tibor hozzátette, hogy „a ’LuxLeaks’ és a ’Swiss Leaks’ botrányok kitörése óta az Európai Parlament az európai adóigazságosság élharcosává vált. Mi, szocialisták és demokraták továbbra is mindent megteszünk azért, hogy Európa-szerte véget vessünk a káros adózási gyakorlatoknak, amely évente euró milliárdoktól fosztja meg a nemzeti költségvetéseket.”

 

Az EU pénzügyminisztereinek megállapodása az első lépést jelenti a valódi megoldás felé. Az Európában működő multiknak is szolidaritást kell vállalniuk és meg kell fizetniük a rájuk eső adót, épp úgy, ahogy azt a kkv-k és az állampolgárok is teszik”- emelte ki Szanyi Tibor, EP-képviselő, szocialista elnökjelölt.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.