Szanyi Tibor: A csak az emberek életét megnehezítő tömeges korlátozások helyett a megelőzés és az információcsere a sikeres európai terror-elhárítás kulcsa

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő írásbeli hozzászólásával járult hozzá az Európai Parlament szerdai plenáris vitájához, amelyben a képviselők és az Európai Bizottság szakértői azt vizsgálták, hogy az európai adatbázisok és információk jobb megosztásával miként javíthatnák a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc hatékonyságát. Rendkívül időszerűnek és hasznosnak tartva a kérdés felvetését, a magyar képviselő kijelentette: az európai intézmények vezetői végre arról beszélnek, amiről a kormányok és hatóságok már régóta kellene, hogy intenzíven egyeztessenek. Emlékeztetett az ismert gyakorlati tapasztalatra: a terrorizmus elleni fellépés sikerének kulcsa a potenciális tettesek korai beazonosítása és megelőző intézkedésekkel való semlegesítése, országhatároktól függetlenül és persze lehetőleg a nemzeti rendészeti szervek, titkosszolgálatok közötti szakmai-politikai konkurenciától, sovinizmustól mentesen.

 

„Ehelyett a legtöbb kormány a saját lakosságát megfélemlítő, emberi és polgári jogokat korlátozó, az emberek normális életét megzavaró, tömeges és látványos intézkedések útját választotta, holott jól tudják: terroristát ilyen módszerekkel még nem fogtak el, legfeljebb még nagyobb körültekintésre és elszántságra késztettek” - mutatott rá Szanyi Tibor. „A magam részéről ide sorolom az Európa-szerte elterjedt, megkülönböztetés nélküli repülőtéri és egyéb utazási korlátozásokat, a személyes adatok ellenőrizetlen gyűjtését és felhasználását, a PNR utas-regisztrációs rendszer túlzásait is. Mindenekelőtt azonban azokat az önös belpolitikai indíttatású lépéseket egyes európai kormányok részéről, amelyek egyetlen célja saját lakosságuk kordában tartása, demokratikus jogaik korlátozása és az idegenellenesség szítása révén.”

 

Súlyos politikai diagnózisát Szanyi a magyarországi helyzetre utalva pontosította: „A szögesdrót-határzárakkal, törvénytelen TEK-akciókkal, a menekültek terroristaként kezelésével riogató, a közös uniós fellépést ellehetetlenítő politika főkolomposára, Orbánra, s az őt követő lengyel jobboldali kurzusra gondolok elsősorban. Orbánra, akinek akarata szerint a magyar parlament éppen ezen a héten fogadta el „a terrorizmus elleni harc” ürügyén az újabb antidemokratikus, korlátozó jogszabályokat tartalmazó alkotmánymódosítását, illetve a hasonló törvénycsomag bevezetésén mostanában ügyködő lengyel kormányzatra. Az már csak hab a tortán, hogy Orbánék nem csak az európai szervezetekkel képtelenek az együttműködésre, de a hazai szolgálatok is vadul civakodnak egymással, aminek a polgárok isszák meg a levét.”

 

Az élénk strasbourgi politikai eszmecsere keretében a magyar képviselő arra kérte az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőit, a jövőt illetően tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a jobb bűnügyi adat- és információcsere, a szorosabb szakmai együttműködés, a hatékonyabb terror-elhárítás és bűnüldözés európai szinten nem valósulhat meg mindaddig, amíg az EU közössége képtelen ezeket a renitens tagjait maradéktalanul napjaink talán legfontosabb közös ügyének szolgálatába állítani.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.