Szanyi Tibor: az Orbán-kormány is elismeri a progresszív adózás előnyeit az egykulcsos adóval szemben

Az Európai Bizottság véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két magyar adóügyi intézkedés - az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermékeket terhelő adó - sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A Bizottság elismerte Magyarország jogát, hogy maga dönthessen adórendszeréről, azonban figyelmeztetett, hogy annak összhangban kell lennie az uniós joggal, valamint az egységes piacra vonatkozó szabályokkal.

 

A Bizottság még 2015-ben kezdte el vizsgálni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermékeket terhelő adót. A vizsgálat során arra jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az egyes vállalkozások számára versenytársaikkal szemben, tehát versenytorzító hatása van.

 

„Mindkét külön adó esetében a kormány bizonyos üzleti szereplőket kívánt előnyhöz juttatni. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj esetén a franchise-ban működő hálózatok jártak volna jól - mint például a CBA, míg a dohánytermékeket terhelő adónál szintén kormányközeli dohányipar cégek kerültek volna előnybe – hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor, szocialista EP képviselő, aki egyben az Európai Parlament éves versenyjogi jelentésének előadója is.

 

A Bizottság szerint a magyar kormány egyik esetben sem tudta igazolni a progresszív díjszerkezet szükségességét. Ez nem meglepő, hiszen valóban semmi nem igazolja, hogy a 6%-os díjmérték alá tartozó üzletek felügyeletével járó költségek 60-szor magasabbak lennének, mint a 0,1%-os díjmérték alá tartozó üzletek felügyelete kapcsán felmerülő költségek. Hasonlóképpen az sem állja meg a helyét, hogy a dohánytermékek egészségügyre gyakorolt hatása arányosan növekszik az e termékeket értékesítő vállalkozások árbevételével, vagy, hogy a valamely gyártó által értékesített első doboz cigaretta egészségre gyakorolt hatása nagyobb, mint az ugyanazon gyártó által értékesített utolsó doboz cigarettáé.

 

„A Bizottság helyesen járt el, mikor az említett két különadót versenyellenesnek minősítette és felszólította a kormányt, hogy biztosítsa, hogy valamennyi magyar vállalkozás egyenlő elbánásban részesül, és a hozzájárulások beszedése megkülönböztetés-mentes alapon történik”- hangsúlyozta a szocialista politikus.

 

„Egy dolog azonban mindenképp pozitív: úgy tűnik, hogy az Orbán kormány is elismeri a progresszív adózás előnyeit. Bár jelenleg még csak olyan formában, hogy azzal a holdudvarának kedvezzen”- tette hozzá Szanyi Tibor, EP képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.