Szanyi Tibor: Az Európai Uniónak is fel kell lépnie a politikai motivációjú őrizetbe vételek ellen

Vasárnap sürgősségi írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz Szanyi Tibor a legnagyobb politikai, ifjúsági világszervezet, az Ifjúsági Szocialista Internacionálé (IUSY) elnökének szombati, malajziai rendőrség általi őrizetbe vétele kapcsán.

 

Howard Lee-t, Malajzia 13 szövetségi állama egyikének, Perak törvényhozó nemzetgyűlése tagjaként vette őrizetbe a rendőrség egy a többek között tiszta választásokat, korrupció-mentes kormányt és a parlamentáris demokrácia megerősítését követelő, valamint a miniszterelnök hatalommal való visszaélésével és a közelgő választások választási bizottságának manipulálásával szemben rendezett tiltakozáson való részvételért.

 

Szanyi Tibor, az Európai Parlament ma kezdődő plenáris ülésén elmondott felszólalásában is aláhúzta, hogy „ilyen és ehhez hasonló emberi jogsértéseket nem fogadhatunk el egyetlen országtól sem. Az Európai Uniónak át kell gondolnia, hogy hogyan viszonyuljon azon kereskedelmi partnereihez, akik szisztematikusan figyelmen kívül hagyják az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását”.

 

A képviselő egyúttal kérte az Európai Parlament elnökét, hogy az intézmény nevében tegye meg a szükséges lépéseket a megfelelő fórumokon.

 

Háttér:

- A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom szombati közleménye

- A Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) és az Európai Ifjú Szocialisták (YES) szombati közös közleménye (angolul)

- Az Európai Szocialisták Pártja (PES) szombati közleménye (angolul)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.