Szanyi Tibor: Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hozza nyilvánosságra a budapesti 4-es metró kapcsán folytatott vizsgálatainak anyagát

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a mai napon az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójához fordult, kérve, hogy teljes terjedelemben és haladéktalanul tegyék nyilvánossá a budapesti 4-es metró kapcsán folytatott vizsgálataik összefoglalóját, és mindazon dokumentumokat, amelyek a magyar kormány kommunikátorai számára is rendelkezésre állnak.

 

A szocialista EP-képviselő szerint ez az egyetlen módja annak, hogy végre ne ellenőrizhetetlen adatok és állítások körüli vita folyjon, hanem azok is megismerhessék a tényeket, akik a közpénzek valódi tulajdonosai, azaz az európai és köztük a magyar adófizetők.

 

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Magyar Szocialista Párt EP-képviselőjének OLAF főigazgatóhoz címzett mai levelét.

 

Háttér:

Szanyi Tibor 2017. január 18-i levele Giovanni Kessler OLAF főigazgatóhoz:

 

Tisztelt Főigazgató Úr!

 

A magyar kormány friss közlése szerint az OLAF vizsgálói súlyos csalásokra, illetve lopásokra derítettek fényt a budapesti 4-es metró vonatkozásában. Ugyancsak a kormány tálalásában ennek összege 166 milliárd 998 millió 258 ezer 356 forint, amely pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie, s amelyből az EU által biztosított fejlesztési segélyhányad 76,6 milliárd forint.

 

A jelenlegi magyar kormány egyúttal a 2010 előtti kormányok felelősségét jelentette ki. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha ez így lenne, akkor a 2010 óta mind országosan, mind pedig a fővárosban folyamatos többségben lévő politikai erők miért tartották fenn a kérdéses szerződéseket, illetve miért nem folytattak eredményes vizsgálatokat az esetleges bűncselekmények feltárására? Más szavakkal szólva, az adatszolgáltatáson túl miért nem működtek kellően együtt az OLAF szakembereivel?

 

Szeretném világossá tenni, hogy a Magyarországon és Budapesten 6 éve kormányzó Fidesz gyakorlatilag felszámolta a média sokszínűségét, s 90 % feletti hányadban uralja a médiapiacot, ideértve a közszolgálatinak mondott televíziós és rádiós csatornákat is. Hírmonopóliumuk okán a magyar polgároknak minimális az esélyük a korrekt tájékozódásra, ennél fogva a médiatérben szinte csak a kormányzati üzenetek érvényesülnek. Egy ilyen helyzetben az európai intézményeknek is fokozott figyelemmel kell lenniük, hogy a közleményeik milyen sorsra jutnak Magyarországon.

 

Természetesen ismerem az EU kormányközi meghatározottságából fakadó ún. bizalmi elvet, vagyis hogy a különböző intézmények jóhiszeműen a tagországok kormányaira bízzák az uniós teendők ellátását, így tehát a konkrét esetben való cselekvéseket is. Sajnálatos módon ez jelenleg ellenőrizhetetlen adatok és állítások köztudatba erőltetésének formáját ölti, s csupán lebegtetik az OLAF jelentésének esetleges nyilvánosságra hozatalát.

 

Fentiek okán tisztelettel kérem Önöket, hogy teljes terjedelemben és haladéktalanul tegyék nyilvánossá a budapesti 4-es metró kapcsán folytatott vizsgálataik összefoglalóját, jó esetben mindazon dokumentumokat, amelyek a magyar kormány kommunikátorai számára is rendelkezésre állnak. Konkrétan az a kívánságom, hogy az OLAF által tett megállapítások ne csak azok céljait, érdekeit szolgálhassák, akik ezeket manipulálni tudják, hanem a közpénzek valódi tulajdonoséit, tehát az európai, köztük magyar adófizetőkét is.

Tibor Szanyi

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.