Szanyi Tibor: Az egyesült államokbeli választások is megmutatatták, hogy nagyobb szükség van a szolidaritásra, mint eddig valaha

Az egyesült államokbeli választások ugyan meglepő eredménnyel végződtek, természetesen elfogadjuk az amerikai emberek döntését, csak úgy, mint azt néhány hónapja a britek esetében is tettük. Ugyanakkor egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövő érdekében mindenképpen le kell vonni a következtetéseket.

 

A nyugati világban is egyre több ember elégedetlen a status quo-val, egyre többen éreznek növekvő elégedetlenséget, haragot, egyre többen érzik úgy, hogy magukra hagyták őket, és a politikai rendszer csak önmaga fenntartásáért dolgozik.

 

Ez a düh nem feltétlen Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt vagy épp az EU ellen irányul, hanem a status quo ellen, és ahogy az demokratikus országokban szokás, választások során tiltakozó szavazatokban nyilvánul meg. Jelen esetben egy olyan jelölt váltotta politikai tőkére ezt a komoly társadalmi feszültséget, aki kampánya során gyakran uszított etnikai, vallási kisebbségek ellen, a társadalom számos csoportját sértette meg minősíthetetlen kommentekkel, tagadja a klímaváltozás tényét és egyúttal veszélyes geopolitikai változásokat helyezett kilátásba

 

A brexitet is kiváltó probléma globális. A populisták és politikai opportunisták uszítása és gyűlöletbeszéde okkal talált nyitott fülekre. Ez pedig azt mutatja, hogy nagyobb szükségünk van a szolidaritásra, mint eddig valaha. Ha egy hatása van az amerikai elnökválasztásnak Európára, akkor az a szolidaritás, az összefogás megerősödése kell, legyen! Ennek olyan programokban kell megnyilvánulnia, mint például a szocialista kezdeményezésű ifjúsági garancia program. De Európa nem adhatja fel a klímaváltozás elleni küzdelmet sem! 

 

Európai parlamenti munkám során arra törekszem, hogy minél több szolidaritáson alapuló kezdeményezéssel növeljük a tagállamokon belüli és közötti bizalmat, együttműködést. Csak a társadalmunkat szétfeszítő dühöt csökkentve némíthatjuk el az uszító, gyűlöletszításból élő európai és nemzetközi politikai erőket. A baloldalon ideje visszatérnünk a jóléti politikákhoz, s a fejlődés szociális dimenzióira kell helyeznünk a hangsúlyokat.

 

Bár ellenséget mindig könnyebb keríteni, mint a valós problémákat megoldani, számunkra járhatatlan a populizmus útja. Igaz, az araszoló alkudozások korszaka is lezárult. Bátor kezdeményezésekre, mozgalmakra van szükség, s nem hagyhatjuk, hogy a tagországi önzések tengerébe fulladjunk! Képtelenség tovább hitegetni Európa polgárait, hogy erőforrásaink kevesebb mint 1 %-ából fogjuk megoldani az Unió problémáit. Emeljük elsődleges feladattá, hogy az EU minden polgára, főleg gyermeke minden nap egészséges és elégséges élelemhez juthasson. Tegyük teljessé a már említett ifjúsági garancia programot, hogy minden fiatalunk rendes munkát kaphasson az iskolái elvégzése után. Fogjuk igába a gazdaságot, hogy a társadalom szekerét húzza!

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.