Szanyi Tibor az agrártámogatások rendszerének átalakításáról tárgyalt

Az EU soros elnöke, Szlovákia meghívására az agrártámogatásokat kifizető nemzeti ügynökségek vezetői október 12-14-e között Pozsonyban tartották immár 40. értekezletüket. 

 

Az EU saját költségvetésének közel kétötödét kitevő uniós agrárkassza hivatott biztosítani az európai agrár- és élelmiszertermelés stabilitását, a fenntartható vidékfejlesztést és a termőföldek, valamint a falusi környezet védelmét. Az ezeket a célokat összefogó Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) az EU legrégebbi és legteljesebb körű közös politikája.

 

A tanácskozáson az Európai Parlament képviseletében Szanyi Tibor vett részt, aki elmondta: 

 

"Most, hogy immár 2014 óta az Európai Parlament is társdöntnöke az európai közös agrárpolitika alakításának, bizonyos szempontok át-, illetve felértékelődtek. Ma már nem csak azt tartjuk szem előtt, vajon jó célokra és jó kezekbe kerülnek-e a hatalmas pénzügyi támogatások, hanem hogy ezek miként járulnak hozzá az európai összlakosság korszerű élelmezéséhez."

 

Szanyi Tibor a konferencián felszólalva elmondta, hogy a különböző agrárprogramok finanszírozása során 1-5 % között mozognak ugyan az úgynevezett „hibás lehívások”, de ezek aránya, még ha lassan is, de folyamatosan csökken. A szocialista EP-képviselő azt is hangsúlyozta, kevés olyan EU pénzalap működik, amelynek hatékonysága 95-99 % közötti lenne. 

 

"A hatékonyság azonban nem csak pénzben értendő, hanem úgy is, hogy a tehetős Európa képes-e rendesen élelmezni valamennyi polgárát? Elsősorban a keleti és a déli végeken szomorú mértékű az általános alultápláltság, sőt a gyermekéhezés sem ritka. Ezt részben ellensúlyozandó az EU sikeresen felfuttatta az iskolai tej, gyümölcs és zöldség programját, amelyre  Magyarországnak is jobban kellene támaszkodnia. A piaci feszültségek egy része szociálisan is levezethető: a feleslegeket adjuk oda azon embereknek, főleg gyerekeknek, akik a piacról úgysem tudnak érdemben vásárolni!" - mondta Szanyi.

 

Az európai képviselő azt is kihangsúlyozta, hogy a jelenleg futó többéves pénzügyi keretterv küszöbön álló ún. „félidős” felülvizsgálata során nagyobb figyelemmel kell lenni a „finom egyensúlyokra”, azaz a nagy reformok mellett olyan kiigazítások is szükségesek, amelyek most alapoznak meg a 2020 utáni új európai finanszírozási rendszerhez.

"Európa nem hagyhat fel az átfogó szolidaritás igényével! A Közös Mezőgazdasági Politika sikereiből mindenki részesedjen!" - szorgalmazta a szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.