Szanyi Tibor: Az adóparadicsomokat az EU-n belül és azon kívül is fel kell számolnunk

Az Európai Parlament a mai napon szavaz a TAXE II, adóügyi különbizottság jelentéséről, amely az Unión belüli adócsalások, adóelkerülések, és agresszív adótervezés gyakorlatait vizsgálta, valamint konkrét javaslatokat fogalmazott meg a Bizottság, illetve a tagállamok felé.

Az Európai Parlament a 2014 novemberében napvilágra került LuxLeaks botrányt követően állította fel a TAXE majd a TAXE II különbizottságokat, hogy a visszásságokat feltárva hozzájáruljon az adóigazságosság visszaállításához. Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő, aki mindkét bizottság munkájában aktívan vett részt, a következőket mondta el a most szavazásra bocsátott jelentésről: „A jelentés komoly előrelépés az adóelkerülés és az adócsalás elleni küzdelemben. Különösen nagy siker, hogy a szocialista frakció összes prioritását sikerült belefoglalni. Ennek megfelelően követeljük a Bizottságtól, hogy végre határozza meg az adóparadicsomokra vonatkozó kritériumok listáját, és állítson össze egy feketelistát a nem együttműködő országokról. Fel kell számolni mind az EU-n belüli, és az azon kívüli adóparadicsomokat. Ennek érdekében a velük való együttműködést gátolni és szankcionálni kell az Unióban működő összes bank, pénzügyi intézmény, vállalat és magánszemély számára” – emelte ki a szocialista politikus.

Az adóparadicsomok felszámolása mellett, a jelentés kiáll többek között a visszaélést bejelentő személyek hatékonyabb védelme mellett, szorgalmazza a tagállamok adórendszerei közti joghézagok miatt megvalósuló adókijátszás, és adókikerülés mielőbbi orvoslását, valamint javasolja az adó-tanácsadási ágazatra vonatkozó meglévő magatartási kódexek szigorítását, különös figyelemmel az esetleges összeférhetetlenségekre.

Szanyi Tibor, aki a TAXE II bizottság mellett az Európai Parlament „panamai dokumentumokat” vizsgáló testületében is dolgozik az európai adórendszerek  megreformálásáért, végül megjegyezte, hogy: „A recept megvan, mostantól a tagállamokon múlik, hogy hajlandóak lesznek-e alkalmazni azt az adóigazságosság megteremtése érdekében, vagy továbbra is a tisztességes adófizetőkre és kkv-kra hárítják a multik által lenyúlt hiányzó adómilliárdokat.”

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.