Szanyi Tibor: Az összes OLAF vizsgálat eredményéről számoljon be a kormány!

Bár a kormány ígéretet tett rá, a mai napig nem hozta nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által, a 4-es metró beruházása ügyében készített vizsgálat eredményét. Így semmi nem támasztja alá Lázár János szavait, miszerint a miniszter állítása szerint akár 76 milliárd forintos büntetést is maga után vonhat e korrupciós ügy, amely szerinte teljes egészében a 2010 előtti ország-, illetve városvezetéshez köthető.

 

„Felháborítóak a 4-es metró körüli korrupciós ügyek, ahogy az is, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz semmiféle felelősséget nem vállal érte. 2014 márciusában Orbán Viktor és Tarlós István még büszkén adta át azt a projektet, amivel kapcsolatban most mindenki mossa kezeit” – mondta el Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

 

„Egyedülálló eset azonban az is, hogy – ha még nem is hozzák nyilvánosságra a vizsgálat valós tartalmát, ilyen nyíltan, de minden dokumentumot visszatartva beszél az Orbán-kormány egy magyar beruházás kapcsán végzett OLAF jelentésről” – tette hozzá a szocialista politikus.

 

Az OLAF 2015-ös jelentése szerint 2015-ben 17 esetben indított vizsgálatot az OLAF EU-s pénzekkel való visszaélések kapcsán Magyarországon, melyből 14 alkalommal fogalmazott meg ajánlást a nemzeti hatóságok felé, mivel maga a vádemelés már nem tartozik az OLAF hatáskörébe.

 

„Az OLAF által vizsgált magyar korrupciós ügyek listájának kiadása végett levélben kerestem meg az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatóját. Ugyanakkor üdvös lenne, ha a 4-es metró kapcsán mutatott nyílt kommunikációja mentén fellelkesülve, a kormány maga is nyilvánosságra hozná a többi korrupciógyanús ügy kapcsán végzett OLAF vizsgálat eredményét is” – követelte a szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.