Szanyi Tibor: Az év minden napján tennünk kell az eltűnt gyermekekért!

Az Európai Parlamentben a mai napon megemlékezést tartottak az eltűnt gyermekekről. 1983 óta teszik ezt világszerte minden év május 25-én, az eltűnt gyermekek világnapján. Sajnálatos módon a probléma aktualitása továbbra sem csökkent. Sőt, az eltűnt gyerekek számának növekedése napjaink egyik legsúlyosabb gondja.

„Minden évben mintegy 250.000 kiskorú eltűnését jelentik be csak az Európai Unióban, ami azt jelenti, hogy minden második percben eltűnik egy gyerek Európában. Bármi is legyen az ok: a gyermek szülő általi jogellenes elvitele, gyermekrablás, bántalmazás miatti szökés vagy kísérő nélküli menekült kiskorú eltűnése, az év minden napján beszélnünk és tennünk kell ez ellen”- mondta el Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

A szocialista politikus emlékeztetett továbbá, hogy Magyarország sem kivétel, ahol a legutóbbi adatok szerint évi 14 ezer gyermek eltűnését jelentik. Ez a szám növekedő tendenciát mutat, és bár szerencsére többségük megkerül, ijesztő adat, hogy 2016 februárjában a nevelőintézetbe került gyerekek 90-95%-a pár napos ott tartózkodás után eltűnt. Bárhonnan is tűnjön el egy gyermek - nevelőintézetből vagy családoktól, az itthon előforduló esetek nagy részénél a szegénység, kilátástalanság, vagy a bántalmazás a legfőbb ok.

„Ez a helyzet elfogadhatatlan, annál is inkább mert ahelyett, hogy a kormány változtatna rajta, pont ellenkezőleg, minden intézkedésével a gyermekszegénység konzerválását segíti elő. Éppen ezért helyeztem MSZP elnökjelölti programom középpontjába a gyermekjólétet és az oktatást, hogy ne legyen több éhező, rosszul táplált gyerek az országunkba, akiknek kilátásuk sincs egy jobb életre" - tette hozzá a szocialista képviselő. A gyermekjólét, a gyermekvédelem területén a társadalmi összefogás és civil kezdeményezések jelentős eredményeket értek el, azonban itt az ideje, hogy kormányzati szinten is komolyan vegyék a problémát, "mielőtt a kemény felelősségre vonás utoléri őket!” – hangsúlyozta Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője és elnökjelöltje.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.