Szanyi Tibor: az év minden napján beszélnünk kell a nők elleni erőszak problémájáról

1999 óta november 25-ét az ENSZ nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjaként tartják számon. A nők elleni erőszakról szóló folyamatos társadalmi párbeszéd kiemelkedően fontos, hiszen még Európában is minden harmadik nő átéli ezeket a borzalmakat.

 

„Az Orbán-rezsim eddig kizárólag a gyűlöletkeltés céljából szólalt meg a társadalom legkiszolgáltatottabb csoportjaival kapcsolatban. A háborús menekültek elleni uszítás során ezért jó szolgálatot tett a világszervezet részéről a nők, a gyermekek vagy éppen a hajléktalanok jogai melletti kiállás. „Békeidőben” azonban a nőknek Orbántól sértegetés, megalázás, az őket érintő speciális problémáknak pedig teljes mellőzés jár”- hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

 

Jócskán van tehát teendő. A főként családokon belül megjelenő fizikai és szexuális erőszak mellett a pszichológiai illetve a nőkkel szembeni gazdasági sérelmek is általános problémák Magyarországon. Az e téren elérhető statisztikák sajnos korántsem megbízhatóak, hiszen azok pontosságát nagyban meghatározza a társadalmi közeg: hogyan ítélik meg a nők elleni erőszakot, mernek-e az érintettek beszélni róla, mit tekintenek egyáltalán erőszaknak. „Ma Magyarországon a gazdasági és lelki kizsákmányolásról szinte nem is esik szó, míg a fizikai és szexuális bántalmazások sokszor az áldozatok megszégyenítésével végződnek” - emelte ki a szocialista politikus.

 

Az EP-képviselő figyelmeztetett továbbá, hogy: „ne gondoljuk azt, hogy ez csupán a nők problémája. Orbánék anyáinkat, feleségeinket, lányainkat gyalázzák meg. A nőkkel szembeni erőszak és megkülönböztetés az emberi jogok megsértését jelenti, rombolja az emberek közötti bizalmat, a biztonságérzetet, valamint komoly hatással van gyermekeink életére, de még a gazdasági teljesítményre nézve is. Egyszóval az egész társadalmat negatívan érinti.”

 

Az Orbán-rezsim nőkhöz és gyermekekhez való hozzáállásáról sokat elmond az a tény, hogy a kormány mai napig nem volt hajlandó ratifikálni az Isztambuli Egyezményt, amely kötelező érvényűvé tenné a fenti problémák megoldását célzó intézkedések bevezetését. „Kormányzati érdek és akarat hiányában a magyar nők és gyermekek elesnek az egyezmény nyújtotta védelemtől” - mondta el Szanyi Tibor, majd hozzátette, hogy: „a mi felelősségünk, hogy november 25-én és az év összes többi napján felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszak problémájára. Arra kell törekednünk, hogy egy mindenki számára biztonságot nyújtó társadalmi egységet és bizalmat teremtsünk, még ha ez ellentétes is a regnáló rezsim akaratával.”

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.