Szanyi Tibor: Az élelmiszer kereskedelmi gyakorlatok ellenőrizhetőek, még Magyarországon is!

Átláthatóbb kereskedelmi rendszerre van szükség az élelmiszer szektorban a termelők és a fogyasztók érdekében. Erről vitáztak és lépéseket fogadtak el az Európai Parlament képviselői....

Szanyi Tibor: Az élelmiszer kereskedelmi gyakorlatok ellenőrizhetőek, még Magyarországon is!

 

Átláthatóbb kereskedelmi rendszerre van szükség az élelmiszer szektorban a termelők és a fogyasztók érdekében. Erről vitáztak és lépéseket fogadtak el az Európai Parlament képviselői. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok az élelmiszer-ellátási láncban olyanok, , mint például a piaci hozzáférés korlátozása, a szerződési feltételek egyoldalú vagy visszamenőleges megváltoztatása, a késedelmes kifizetések, az üzleti kockázatok tisztességtelen áthárítása, a szállítási és raktározási költségek felszámolása.

 

„Sajnálatos módon ezek a gyakorlatok Magyarországon is megtalálhatóak, de ezek közül egy igen csak látványosan működött: a kormány a vasárnapi boltzár bevezetésével monopolhelyzetbe hozott egy kormány közeli bolthálózatot, azaz szelektíven korlátozta a piaci hozzáférést. A vasárnapi boltzár - mint baloldali vívmány -, nem ördögtől való, azonban annak megvalósítása minden normán túl ment. Legyenek nyitva a boltok vasárnap, de a munkások kapjanak rendes bérpótlékot. Látva a társadalmi elégedetlenséget, ezt a versenytorzító gyakorlatot megszüntette a kormány, de a minimális bérpótlékot is elvette.” – mondta Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

 

A képviselő elmondta, hogy számos további olyan eszközt használhat a kormány jelenleg (különadók, szelektív ellenőrzések, megfélemlítés), melyek az Egységes Európai Piacon elképzelhetetlenek. Sokan szenvednek miatta, de a bizonyítás lehetetlen külön-külön. Úgy véli, hogy a kereskedelmi gyakorlatok egyik további forrása az élelmiszerek magas adóterhei és közvetett terhei, amely jelentős költségvetési kiesést is jelent.

 

„Az élelmiszer-láncban felmerülő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem hamarosan kézzelfogható lesz. Nem kell sokáig várni, hogy a Fidesz becstelen ügyleteit is megvizsgáljuk!”- fejezte be Szanyi Tibor, az MSZP politikusa.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.