Szanyi Tibor: „Talán ma nem itt tartanánk, ha annak idején az EU hasonló következetességgel járt volna el Orbánék jogsértéseivel szemben, mint most Lengyelország esetében”

Az Európai Parlament ezen a héten ismét plenáris ülésen foglalkozott a jogállamiság és a demokrácia lengyelországi helyzetével, meghallgatva az Európai Bizottság beszámolóját az EP szeptemberi, a lengyel kormánnyal szemben igen kritikus határozata óta eltelt időszak fejleményeiről. Az ülésen résztvevő Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő beszámolója szerint Frans Timmermans, aki a Bizottság részéről első alelnökként a tagállamokban az uniós értékek és a demokratikus jogok érvényesüléséért felel, ezúttal sem tudott érdemi előrelépésről beszámolni a lengyel kormánnyal folytatott négy hónapos egyeztetés-sorozat nyomán. Az új varsói rezsim már egy éve akadályozza a lengyel Alkotmánybíróság jogszerű működését az új bírák kinevezésének megtagadásával, a testület döntéseinek elutasításával, hogy így akadálytalanul hajthassa végre az országban a demokratikus jogállam leépítését, a polgári alapjogok korlátozását célzó alkotmányellenes intézkedéseit. Timmermans alelnök a lengyel vezetés hajthatatlansága láttán újabban már nyílt levélben, közvetlenül is a lengyel állampolgárokhoz fordult, amelyben – akárcsak az EP képviselői előtt – hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a kérdés napirenden tartásával nem a lengyel belpolitikába kíván beavatkozni, nem „büntetni” akar, ám fontos feladata és kötelessége gondoskodni az uniós jogszabályok és normák tagállami betartatásáról.

 

„Képviselőtársaimmal együtt sajnálattal vettem tudomásul, hogy a szeptemberi állásfoglalásunkban a lengyel politikai fejlemények kapcsán megfogalmazott aggodalmaink nagyrészt beigazolódtak, a lengyelországi helyzet az Alkotmánybíróság működése és más demokratikus garanciák kérdésében érdemben nem javult. Az Európai Parlament most is nagyra értékelte és változatlanul támogatja a Bizottság határozott kiállását és tárgyalásait annak érdekében, hogy e fontos tagállam kormányzása visszatérjen az európai értékek szerinti demokratikus jogállami keretek közé” – mondta el Szanyi Tibor.

 

„Ugyanakkor magyar ellenzéki képviselőként kissé keserű szájízzel hallgattam a Bizottság képviselőjének beszámolóját, hiszen számunkra az elmúlt egy év lengyelországi történései fájó párhuzamot mutatnak az Orbán-rezsim immár hat éve tartó dúlásával, a jogállam és a polgári jogok szisztematikus leépítésével. Számomra mindez újfent a korábbi EP-vitáinkban is levont következtetésre vezet, miszerint ha annak idején az EU mint demokratikus értékközösség az Európai Bizottság révén hasonló következetességgel lépett volna fel az Orbán-kormány - még gátlástalanabb és még kiterjedtebb - jogsértéseivel szemben, a magyar demokrácia állapota talán nem juthatott volna el a jelenlegi mélypontra. Sőt, esetleg a lengyelországi politikai fejlemények is részben másképpen alakulhattak volna, annál is inkább, mert az Orbánék demokrácia-ellenes lépéseivel kapcsolatos tényekre és veszélyekre korábban az Európai Unió különböző fórumain többen, számos alkalommal rávilágítottunk” – emlékeztetett rá a magyar képviselő.

 

„A mostani vita kapcsán utólag már csak annyit mondhatok: legyen mindez az európai intézmények és kormányok számára legalább késői tanulság arra nézve, hogy az európai demokratikus értékek feletti őrködés az Európai Unió folyamatos és minden egyes tagállamra kiterjedő feladata” – tette hozzá Szanyi Tibor.         

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.