Szanyi Tibor: „Az Oettinger-ügy nem maradhat következmények nélkül”

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokról folytatott vitában felszólaló Szanyi Tibor szocialista EP képviselő emlékeztetett rá, hogy a magatartási kódex felülvizsgálatára és betartatására nem csak a jelölt és a már távozott, hanem - legalább akkora szigorral - az éppen hivatalban lévő európai biztosok esetében is szükség van. A német biztos magyarországi útja kapcsán kirobbant legutóbbi botrányra utalva, némi éllel kijelentette: „Majdhogynem köszönettel tartozunk Oettinger biztos úrnak, hogy e súlyos politikai és morális probléma mintegy „állatorvosi lovaként” éppen most jelentkezik a szigorítást szorgalmazó határozati javaslatunk alátámasztására”.

 

Szanyi az EP-ben is nagy visszhangot kiváltott ügy alapját és lényegét összefoglalva elmondta: Adott egy EU-tagállam, Magyarország, ahol az Orbán-kormány az ország és az Európai Unió érdekeivel, közös politikáival is szembemenve, súlyos korrupciós gyanútól övezve, a végsőkig kiszolgáltatja országa gazdaságát egy külső hatalomnak, adott esetben Moszkvának, a Paks II szerződéssel. Az uniós versenyjog, energiapolitika, külkapcsolatok szempontjából egyaránt megkérdőjelezhető szerződés átnyomását az Európai Bizottságon Orbánék egy - az orosz félnek elkötelezett - német lobbista közbeiktatásával, egy hivatalban lévő biztos segítségére, befolyására, tanácsaira támaszkodva próbálja kieszközölni. Oettinger úr személyében egy olyan európai főtisztviselőére, aki ebben a helyzetben még azt sem látja aggályosnak, hogy nagy értékű szívességet - magán-repülőgépes utazást - fogadjon el a lobbistától.

 

„Amennyiben - a Barroso-botrány után - egy ilyen nyilvánvaló szabálysértés is következmények nélkül marad, az önmagában is sürgető ok az Európai Bizottság összeférhetetlenséggel, transzparenciával és közszolgálati etikával kapcsolatos szabályainak alapos felülvizsgálatára. Más uniós intézmények tétlenségét látva immár az Európai Parlament feladata és politikai felelőssége, hogy véget vessünk a Bizottság ilyen átláthatatlan, etikátlan, önfelmentő gyakorlatának” - emlékeztette képviselőtársait a szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.