Szanyi Tibor: „Az Európai Tanácsban nacionalista, EU-ellenes kekeckedés helyett valódi nemzeti érdekérvényesítést várunk el Orbántól”

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő beszámolója szerint az Európai Parlament eheti plenáris ülése szokásához híven értékelte az Európai Tanács legutóbbi ülését, ám ezúttal a napirenden szereplő érdemi kérdések - az európai gazdasági kilátások és a közös migrációs intézkedések tárgyalása - helyett a Tusk elnök újraválasztása körüli huzavona és az EU jövőjével kapcsolatos forgatókönyvek latolgatása vitte el a képviselők idejét és figyelmét.

 

„Önmagában az a tény, hogy a belpolitikai okokból előadott öncélú lengyel obstrukció miatt - egyhangúság híján - az állam- és kormányfők döntései helyett egyébként fontos európai ügyekről csak ún. „elnöki következtetések” jelenhettek meg, jól illusztrálja, hogy a Kaczinsky-Orbán-típusú európai nacionalista szélsőjobb egyre inkább kész és képes károkat okozni közös érdekeinknek” - értékelte a helyzetet a magyar képviselő. „Más kérdés, hogy Orbán ezúttal alaposan elszámította magát és lengyel politikai barátjának adott ígéretével szemben kénytelen volt a néppárti jelöltet támogatni” - tette hozzá Szanyi Tibor, aki az ilyen elterelő politikai akcióknál sokkal fontosabbnak értékelte azt, hogy az európai vezetők a pénzügyi válság óta talán első ízben kedvező tendenciákat felmutató értékelést adtak és előremutató cselekvési terveket fogalmaztak meg az európai versenyképesség, a munkahelyteremtés, valamint az egységes belső piac kiteljesítése érdekében.

„A lassan biztatóbbá váló gazdasági kilátásokkal szemben viszont a kormányfői és a parlamenti viták eléggé aggasztó vonulatának tartom az EU jövőjére vonatkozó forgatókönyvekkel  kapcsolatos lamentálást. Az ilyen előkészítetlen és ezáltal felelőtlen viták azt eredményezhetik, hogy a szerintem elfogadhatatlan, a magyar érdekekre nézve pedig kifejezetten kockázatos két-, vagy többsebességes integráció gondolata az európai politikai közbeszéd részévé válik, és anélkül lesz a megoldás része, hogy érveinket és érdekeinket kellő súllyal megjeleníthetnénk. Ezért minden további nacionalista, Unió-ellenes kekeckedés helyett valódi nemzeti érdekérvényesítést, az EU jövőjét meghatározó fontos vitába való felelős, konstruktív és hatékony bekapcsolódást várok el a magyar kormánytól is. Persze Orbántól az uniós csúcsokon eddig ennek nyomát sem láttuk, és attól tartok, nem is remélhetjük” - fejtette ki Szanyi Tibor.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.