Szanyi Tibor: „Az EU megújuló Közös Kül- és Biztonságpolitikája sikerrel szállhat szembe Putyin expanziós törekvéseivel is”

Az Európai Parlament idei utolsó plenáris ülésén tárgyalta az EU Közös Kül- és Biztonságpolitikája végrehajtásáról szóló éves jelentést, amelyet a nemzetközi biztonság és a NATO-EU viszony kérdéseinek előtérbe kerülése miatt a szokásosnál nagyobb érdeklődés kísért. „Az őszinte és előremutató jelentés és a hozzászólások alapján számomra úgy tűnik, s remélem is, hogy az Európai Unió végre talán áttörés előtt áll globális, proaktív és hatékony, valóban közös kül- és biztonságpolitikája megvalósításában” – összegezte a vitát Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

 

A parlamenti jelentés azt sugallja, hogy az Európa biztonságát érintő külső kihívások súlyosabbá és közvetlenebbé válása immár sürgetően megköveteli az Unió reagálási képességének javulását, a tervezett Védelmi Unió megvalósítását, a közös uniós Külügyi Szolgálat és az azt irányító külügyi Főképviselő (Federica Mogherini) szerepének erősítését. „Ezért volt fontos, hogy az európai törvényhozók újfent hitet tettek amellett, hogy az ehhez az áttöréshez szükséges uniós egység és politikai akarat kialakításában az Európai Parlament a Főképviselő fő szövetségese, hiszen – amint arra magam is rámutattam - sajnálatos módon nem mindegyik tagállam kormányzatára lehet számítani az EU önálló külpolitikai arculatának megerősítésében (sem) - tette hozzá a magyar képviselő.

 

Szanyi Tibor az Európai Unió előtt álló külső biztonsági kihívások közül az orosz külpolitika törekvéseit emelte ki: „Különösen aggasztónak tartom, hogy vannak európai kormányok, mindenekelőtt Orbáné, amelyek - politikai számítás, vagy korrupciós érdek alapján – ma is készek kiszolgálni Putyin agresszív expanziós szándékait. Azt a leplezetlenül demokrácia- és EU-ellenes politikát, amely az Ukrajnával szembeni agresszió után immár az Unió egész szomszédságának, sőt egyes tagállamainak fenyegetésével, katonai provokálásával, az ún. „hibrid háború” eszköztárának bevetésével, a belpolitikai erőviszonyok és általában a közvélemény befolyásolását célzó akciókkal és propagandával próbálja aláásni az európai egységesülés eredményeit és jövőjét – többek között Magyarországon is.” Ezzel együtt a magyar EP-képviselő hangsúlyozta: az Európai Parlament mostani kiállása is megerősítette meggyőződésében, hogy a megújuló Közös Kül- és Védelmi Politika keretében kialakítható az a politikai és katonai erő, amelynek segítségével az Európai Unió teljes egységben, sikerrel szállhat szembe a stabilitását és biztonságát fenyegető hasonló veszélyekkel.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.