Szanyi Tibor: Újabb akadályokat számolt fel az EU a tagállamok közös piacán. Védjük meg e sikert a Fidesztől!

Az Európai Parlament a mai napon szavazott a területi alapú tartalomkorlátozás, vagyis az ún. ’geo-blocking’ elleni fellépésről.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban az európai állampolgárok számára? Nagyobb szabadságot és több lehetőséget az online vásárlások alkalmával, hiszen az új rendelet értelmében a kereskedők ezentúl nem korlátozhatják indokolatlanul termékeikhez, szolgáltatásaikhoz való hozzáférést a vevő állampolgársága, lakóhelye, vagy székhelye alapján.

 

Az olyan fogyasztói sérelmeket orvosolja ez a rendelet, mint például a weboldalakhoz való hozzáférés területi alapon történő megtagadása, a vásárlás és a kiszállítás visszautasítása, valamint a fizetéssel kapcsolatos okok miatti megkülönböztetést. Ugyanakkor ez nem jelenti a kereskedők büntetését, hiszen azok, akik nem céloznak határokon átnyúló piacokat, nem kötelesek áruk vagy szolgáltatások területükön kívüli szállítására. Mindössze lehetővé kell tenniük, hogy a belső piacon belül mindenki ugyanolyan feltételek mellett vásárolhassa meg azokat, mint a saját tagállamuk állampolgárai (pl. felvehessék a kereskedő telephelyén).

 

Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő a rendelettel kapcsolatban elmondta: Ez egy fontos lépés a belső piac kiteljesedése szempontjából. Az áruk és szolgáltatások szabad mozgását gátló újabb akadálytól szabadultunk meg, ez pedig nagyobb választékot, sok esetben alacsonyabb árakat és nagyobb jogbiztonságot jelent majd az online vásárlók számára.”

 

Ez a rendelet természetesen a magyar fogyasztók érdekeit is szolgálja, hiszen számunkra is újabb lehetőségeket teremt. Az ilyen pozitív változásokhoz pedig könnyű hozzászokni, majd rövid időn belül természetesnek is venni azokat. És miért is ne tennénk? A mai magyar politikai helyzetet látva azonban nem maradhat kimondatlanul: a Fidesz minden egyes döntésével távolabb viszi a magyar embereket a belső piac és az EU jelentette biztonságtól és kényelemtől. A Brüsszelbe való üzengetések, az EU támadása, az ’elmegyünk a falig, majd visszatáncolunk’ politika, az uniós pénzek lenyúlása, és az orosz vezetés EU kárára történő kiszolgálása mind-mind gyengítik Magyarország és egyben az Európai Unió helyzetét. Az EU nem egy önmagában létező intézmény, a tagállamok politikai akaratából jött létre. Így nem is lehet következmények nélkül folyamatosan támadni” – tette hozzá a szocialista EP-képviselő.

 

„Április 8-án a magyar választóknak lehetősége lesz elküldeni egy olyan kormányt, amely potenciális veszélyt jelent az Európai Unióra és mindazon előnyökre, melyeket a tagság hozott el számunkra” - húzta alá Szanyi Tibor.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB