Szanyi Tibor: Új világ a valódi gazdálkodóknak

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén a mezőgazdasági piacok áringadozásaival kapcsolatos lépésekről folytatott vitát. A piacok mindig is ki voltak téve a bizonytalanságnak és az áringadozásnak, amely az elmúlt néhány évben strukturálisan is jellemzővé vált Európában, és az egész világon egyaránt.

 

Az ingadozások leginkább a termelőket érintik, és a probléma gyakran nem is jut el az élelmiszerlánc többi szereplőjéhez. Kivételt képeznek a fogyasztók, akik például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak a legfőbb áldozatai. Éppen ezek miatt konkrét eszközökre van szükségünk. A mezőgazdasági piacok instabilitása és tökéletlensége, a mezőgazdasági piacok globalizált jellege és összetettsége, a kínálat időjárástól függő változékonysága, a fokozott egészségügyi kockázatok, valamint az élelmiszerellátás bizonytalan egyensúlya miatt a mezőgazdasági termelők sajnos még jobban ki lesznek téve az áringadozásnak - húzta alá Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő, a mezőgazdaság- és vidékfejlesztési szakbizottság főtagja a vitában.

 

A képviselők olyan eszközökben gondolkodnak, mint a termelők és azok szervezeteinek támogatása, a jobb és átláthatóbb szerződéskötés rendszere, illetve a jobb agrárpiac- és az árak alakulását figyelő pontosabb rendszer. Megítélésünk szerint ezek csökkenteni fogják az áringadozásokat, de csak abban az esetben, ha végül a valódi termelőkhöz és azok szervezeteihez jutnak el.  Végeredményként olyan következetes szakpolitikát szeretnének kialakítani uniós és tagállami szinten, amely célzott eszközökkel segíti a többfunkciós és fenntartható mezőgazdasági termelést, valamint biztosítja a méltányos árakat.

 

„Ezek az eszközök, támogatások nem kidobott erőforrások, hisz a Közös Agrárpolitikának egyik legfontosabb célkitűzése a tisztességes árú élelmiszer-biztonság megteremtése. Most jött el az ideje annak, hogy egy valódi termelő- és fogyasztó központú új Közös Agrárpolitikát dolgozzunk ki” - erősítette meg Szanyi Tibor.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.