Szanyi: A brit népszavazás tanulsága számunkra: Orbán hajtson végre 180 fokos Európa-politikai fordulatot, különben hazánk jövőjét kockáztatja

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, az MSZP elnök-jelöltje a nagy-britanniai népszavazást értékelve ma reggel kijelentette: “Az előzmények és a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt, amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában és csökken nemzetközi mozgástere is. Ha a ‘Brexit-drámától’ mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbánt, vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát.“

 

A brit népszavazás jelentőségét szélesebb összefüggésben, az Európai Unió jövője szempontjából értékelve az EP-képviselő kifejtette: “Meggyőződésem ugyanis, hogy a brit népszavazás politikai tanulságai alapján új kezdet nyílik egy szolidárisabb, hatékonyabb, végre a Szociális Európa eszméjét is kiteljesítő európai integráció megvalósítása felé. 2016. június 23. jelentheti azt a katarzist, amelynek hatására az EU valóban demokratikus érzelmű, a szolidaritás eszméjét komolyan vevő politikusai végképp megelégelik a közös válságkezelést akadályozó, önző, nacionalista tagállami politikusok aknamunkáját és nélkülük folytatják az európai építkezést. Úgy látom, hogy éppen az újraéledő európai baloldal vezetésével, az európaiság újraértelmezése, a szolidaritás központba helyezése segítségével az EU erre kész és képes tagállamai rövidesen olyan gyorsítósávra léphetnek, amely elvezet majd a gazdasági prosperitást, a társadalmi igazságosságot, s Európa globális súlyát egyaránt megerősítő korszerű Unióhoz. Ehhez első lépésként persze az EU mostani, egymásra épülő válságainak valódi egységen, közösségi megoldásokon alapuló kezelésére van szükség.”

 

“Ugyanakkor reális a veszély, hogy az az ország és nemzet, amelynek kormánya rendre megtagadja a szolidaritást és nem képes az érdemi együttműködésre, kiszorul az integráció gyorsítósávjáról és tartósan az európai fejlődés margójára kerül” - figyelmeztetett Szanyi Tibor. “Az utóbbi években alaposan megrendült uniós pozíciói ellenére Magyarországnak szerintem ma még volna esélye a jövő európai fejlődésének fő sodrába, egy megújult EU magjába kerülni, amennyiben Orbán képes lenne azonnali, 180 fokos Európa-politikai fordulatot végrehajtani - tanulva brit kollégája hibájából. Ha nem, majd mi megtesszük, legkésőbb 2018-tól: talán még időben...” - tette hozzá az MSZP elnök-jelöltje.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.