A szalmonellás lengyel csirkemájból Magyarországra is érkezett

A szalmonellás lengyel csirkemájból Magyarországra is érkezett Nemrég a szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük szalmonellával fertőzött lengyel baromfitermékek miatt, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy két magyar kereskedőhöz is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih szakemberei azonnal intézkedtek, az eljárás jelenleg is folyamatban van - számolt be a Magyar Nemzet.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/a-szalmonellas-lengyel-csirkemajbol-magyarorszagra-is-erkezett.706767.html

Hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfiáruból, a hatóság azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki.

Szereti az epret? Felhívás érkezett a hatóságtól

 

A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van - írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) nyomán a napilap.

hivatal adatai szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett: három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult.

cikkfeltöltő: 
GB