Szabad szemmel: Orbánék erre számíthattak: startol a nagy LMBTQ-háború az EU-val

Megvan az új konfrontációs toposz az európai közösséggel, ezzel minden egyéb konfliktust ki lehet takarni.

https://nepszava.hu/3123248_szabad-szemmel-orbanek-erre-szamithattak-sta...

Daily Telegraph

A francia Európa-miniszter azt közölte, hogy országa behatóan figyelni fogja a fejleményeket az új magyar jogszabály ügyében, mert senki sem gondolhatja, hogy bárki tetszése szerint válogathat az unió alapvető témái közül. Bécsi látogatása során Beaune (aki bevallottan meleg – a szerk.) hozzátette, hogy a központi témákat megingás nélkül meg kell védeni. A konzervatív újság úgy értékeli, hogy a frissen elhatározott tilalom miatt Magyarország megint csak meg fog ütközni Brüsszellel, amely már aggodalmát fejezte ki a média elleni intézkedések, továbbá a jogállami elvek megsértése miatt is.

Voice of America

Roth, német külügyi államminiszter azt írta a Twitteren: a friss magyar parlamenti döntés újabb súlyos diszkriminációt jelent a nemi kisebbségekkel szemben. Szembe megy mindennel, ami közös európai értéknek számít. A politikus teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a magyar LMBT-közösséget. Az Európa Tanács elítélte a magyar jogszabályt, mondván, hogy az félrevezető és hamis. Ugyanígy ítéli meg a dolgot több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International is. Lydia Gall, a Human Rights Watch vezető kelet-európai kutatója kijelentette: alávaló és méltatlan egy uniós tagállam esetében, ha egy nevezőre hozza a pedofíliát, valamint a LMBT-embereket, betiltja a nemi felvilágosítást és elfojtja a szabad beszédet. A szakértő egyben cselekvésre bíztatta az Európai Bizottságot.

Spiegel

Az egyenlőségért felelős uniós biztos megpendítette, hogy az Európai Bizottság visszafoghatja a Magyarországnak járó támogatásokat, ha az Orbán-kormány utasítására valóban cenzúrázzák a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító anyagokat. Helena Dalli rámutatott, hogy nem jogosultak a pénzre azok a tagországok, amelyek nem védik meg az olyan értékeket, mint a demokrácia és az egyenlőség. Egyben emlékeztetett arra, hogy már több lengyel város elesett a szubvencióktól, miután LMBT-mentes övezetté nyilvánította magát.

Neue Kronen Zeitung

Az Európai ügyek osztrák miniszter asszonya azt hangsúlyozta a magyar jogszabály kapcsán: a földrész azért egyesült, hogy ne lehessen semmiféle diszkrimináció. Edtstadler egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar parlamenti határozat nem ütközik a közösségi értékekkel. Az osztrák zöldek szóvivője elítélte, hogy Orbán aljas játékot űz, amikor egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé. A szociáldemokraták egyik EP-képviselője aggasztónak tartja, hogy leszalámizzák az LMBT-emberek jogait és így próbálják láthatatlanná tenni a közösséget. Mint mondta, egy ilyen uszítás ellentétben áll a földrész alapértékeivel.

AFP

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője úgy foglalt állást, hogy a törvény sérti az európai értékeket és kísérlet, mármint hogy a gyerekek védelme ürügyén az LMBT-jogokat támadják. Delbos-Corfield arra szólította fel a tagállamokat, hogy vonják kérdőre a magyar kormány a jövő kedden esedékes EP-meghallgatás során, amelynek témája éppen a jogállam lesz.

Neue Zürcher Zeitung

Orbán Viktor orosz mintára lép fel a „homoszexuális propaganda” ellen, ám ily módon a nemi kisebbségekkel szembeni liberális nemzeti hagyományokat teszi kockára. Ugyanakkor a kulturkampf eszkalálódása nagy tiltakozásokat vált ki. A tegnap elfogadott törvény tökéletesen mutatja, miként keveri össze a Fidesz a különféle társadalompolitikai témákat, hogyan élezi ki és használja ki azokat politikailag. A javaslat kiindulópontja a Kaleta-botrány volt, ugyanakkor a szabályozásból kimarad a katolikus egyház, pedig ott is volt azért pár pedofil ügy. A politikus előre számolt azzal, hogy az ellenzék jó része bojkottálni fogja az ülést, de ő ily módon értékkonzervatívnak tüntetheti fel magát a választás előtt megerősödött ellenféllel szemben. Mondhatja, hogy az gyengekezű olyanokkal szemben, akik gyerekeket becstelenítenek meg. Azon kívül megosztja a másik oldalt, lásd a Jobbikot. Civilek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a törvény nagymértékben korlátozza a szólásszabadságot, valamint a gyerekek jogait és mérgezi a közhangulatot. A hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ. Ráadásul be van kötve a hittársakhoz az egész világon. Példaképnek a putyini Oroszországot tekintik. Az új törvény is nagyon emlékeztet a vonatkozó orosz jogszabályra, ideértve, hogy megbélyegzi a nemi kisebbségeket, és ellenségképeket gyárt.

Deutsche Welle

Az LMBT jelenti a legújabb első számú közellenséget Orbán Viktor számára. Ötvözi a pedofília elleni harcot, illetve a kiskorúak védelmét a „meleg propagandával”, de az egész arra jó neki, hogy elvonja a figyelmet a kudarcokról és éket verjen az ellenzék közé. Ő maga nem megcsontosodott ellensége a homoszexualitásnak. Ám politikai megfontolásból időről időre homofób megjegyzéseket tesz. Ezek a legtöbbször méltatlanok, esetenként szabályosan zavaróak. Az egész hátterében az állt, hogy a Fidesz környezetében több gyerekmolesztálási botrány is kirobbant és ezeket nem sikerült túl jól eltussolni. Lásd a perui nagykövet esetét. Úgy hogy Orbán ezúttal nyilvánvalóan támadásba ment át, mert el akarja hárítani a gyanút, hogy pártja nem lép fel elég határozottan a gyerekek molesztálása ellen. A kormány nem válaszolt a DW kérdéseire, Bozóki András, a CEU professzora viszont úgy véli, hogy a törvény egyértelműen ütközik az EU értékeivel, egy európai bíróság alighanem jogellenesnek minősítené. Az elterelés mellett ugyanakkor az is magyarázza, hogy a politikus kifogyott a húzós témákból. Ezért folyamodik a radikális homofóbiához, tudatosan rájátszva a társadalom polarizálására. A miniszterelnök szénája tényleg nem áll jól az utóbbi időben. A közvéleménynek egyre inkább elege van a legfelső szintű korrupcióból és a járványkezelés módjából. Ezért Orbán mind inkább defenzívába szorul. Pl. visszalépett a Fudani Egyetem ügyében. Ugyanakkor ily módon szakítópróba elé kerül az ellenzék. Bozóki szerint a Fidesz-ellenes erők számára rossz hír, hogy a Jobbik a kormánypárttal együtt szavazott.

Frankfurter Rundschau

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniónak nem szabad engednie, mert az LMBT-ellenes szabályozással Magyarország újabb lépést tett a jogtalanság állama felé. Hiszen hazavágja a melegek és a transz neműek jogait. Csöpög a homofóbiától, betiltja az olyan ábrázolásokat, amelyek nem felelnek meg az állítólag Isten által megkívánt heteroszexuális rendnek, mert hogy a hatalom azt tekinti normának. A család az apából, az anyából és a gyerekből áll – és punktum. Úgy hogy mostantól kezdve nem kaphatnak tanácsot szakértőktől az olyan fiatalok, akik nem biztosak a saját nemiségükben. De bizonyosan megkapják a magukét azok a sajtóorgánumok, amelyek LMBT-témákkal foglalkoznak. Az igazán alávaló azonban az egészben az, hogy próbálja úgy beállítani, mintha a világon semmi különbség nem volna a nemi kisebbségek tagjai és a pedofilok között. Nagyon régi közhely ez, de a Fidesz támogatói szívesen adják tovább a gyűlöletet. Orbán már megint a kisebbségek és az emberi jogok rovására politizál. Neki folyton ellenségekre van szüksége, lehetnek azok a menekültek, az egyetemek, a polgárjogi szervezetek és most az LMBT-emberek. De csak a figyelmet igyekszik elterelni, mert a járvány 30 ezer áldozatot követelt, zajlik a jogállami eljárás és az ellenzék közösen kíván indulni a választáson. Szóval nem meglepő, hogy újabb csontot hajít oda a nyilvánosságnak. Ebben a helyzetben Brüsszelnek ott kell célba vennie ezt az autokratát, ahol az fáj neki, az pedig a pénz. Vidéki táborát már az a lehetőség megrendítheti, hogy kevesebb pénz érkezik az EU-ból. Hiszen vazallusai európai pénzekből szedték meg magukat, miközben megkapták az egykori állami földek nagy részét. Szóval az EU-nak segítenie kell, hogy meg lehessen szabadulni tőle, miután semmibe veszi a demokráciát.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár Orbán újabb szellemi selejtjének minősíti a „pedofília elleni” törvényt, amelyben a politikus vegyíti a komolyat a visszataszítóval, nehogy a bírálók differenciáltan érvelni tudjanak. Az meg különösen alattomos, hogy aki megszavazza a gyerekek szexuális bántalmazásának szigorúbb büntetését előirányzó szabályozást, az egyben abba is belemegy, hogy szűnjön meg a nemi felvilágosítás. A Fidesz szívesen dolgozik ilyen árukapcsolással, kisajátítja és ideológiailag megmérgezi a témákat. A mintakép Oroszország, amely csaknem napra pontosan 7 éve fogadta el a „homoszexuális propagandáról” szóló jogszabályt. Orbán ily módon egyre inkább a jobbos-nemzeti, fundamentalista sarokba tereli a Fidesz és az országot. Oda, ahol lábbal tapodják az európai értékeket. A törvény ellentmond az Európai Emberi Jogi Konvenciónak és a folytatás alighanem jó pár per lesz. De Orbánnál pont ez a lényeg: maximális figyelemfelkeltés, maximális ütközés. Azt hangoztatni, hogy az ország idegen hatalmak áldozata, és hogy a saját európai értékeit és fiataljait sem védheti meg a gonoszoktól, akik lehetnek pedofilok, melegek, vagy mindkettő egyszerre. 10 hónap múlva jönnek a választások és Orbán veszíthet. Ezért mozgósítja törzsszavazóit a szélsőséges propagandával. Ezért provokál, ahol csak tud. Ezért közeledik Moszkvához és Pekinghez. Tudja, hogy már nemigen talál barátokat az unióban.

Der Standard

Magyarország hadjáratot folytat a melegek ellen, a jobboldali-nemzeti kormány még az eddiginél is jobban száműzni kívánja a homoszexualitást a nyilvánosságból, ám az veszélyes, hogy agyon akarja hallgatni a jelenséget. Nagyon úgy néz ki, hogy a politika még akár napjainkban is a Felvilágosodás évszázados ideáljai ellen fordulhat. A módszer: homályos előítéleteket vet be, elutasítja a nyílt vitakultúrát, megkérdőjelezi a tudományt és kvázi vallási küldetéstudatot mutat. A felvilágosult társadalom elleni harc kevés helyen követhető oly egyértelműen nyomon, mint az új magyar törvény esetében. Mindent ellenez, ami segíthet a segíthet a fiataloknak szexuális érésük során, toleranciára taníthatja őket. Önmagában persze nem rossz ötlet, hogy az egészet belefoglalják abba a jogszabályba, amely az eddiginél szigorúbb büntetést irányoz elő a gyerekekkel szembeni nemi erőszak elkövetői ellen. A két témát összekeverni azonban nem csupán megengedhetetlen, hanem veszélyes is. Az égvilágon semmi sem támasztja alá ugyanis, hogy megvédené a felnőttek túlkapásaitól a serdülőket, ha eltitkolják előlük a nemi valóság egy részét.

Politico

Több EP-képviselő is ki van akadva, miután kiderült, hogy a Bizottság miként képzeli el a gyakorlatban a jogállami mechanizmus alkalmazását például a magyar és a lengyel kormány ellen. Moritz Körner, a német szabaddemokraták nevében úgy értékelte, hogy Brüsszel csupán időt akar nyerni a 28-oldalas tervezettel, de az csupán lufi. Daniel Freund, a német zöldek törvényhozója kifejtette, hogy az irányelvek megerősítik a gyanút: von der Leyen csapata húzza az időt és nem érthető, miért kellett hat hónap a dokumentum megalkotásához, amikor abban ennyire nincs semmi a jogállami elvek és az uniós támogatások összekapcsolása ügyében. A Néppárt egyik finn tagja szerint nem az irányelvek a fontosak, hanem hogy a Bizottság képes legyen hatékonyan cselekedni. Az EU végrehajtó testületének egyik illetékese erre úgy reagált, hogy pontosan azért küldték meg a javaslatot a képviselőknek, mert azt szeretnék, ha azok elmondanák aggályaikat. Merthogy csak akkor lehet hatékonyan használni az új mechanizmust, ha pontosan meghatározzák az alkalmazás feltételeit. A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács a múlt év végén hozott határozatban – magyar és lengyel nyomásra – megígérte: az új rendszert kizárólag azután élesítik be, hogy az Európai Bíróság előbb véleményt nyújt róla. Ám még gyorsított eljárás mellett is csupán október közepén lesz a tárgyalás Luxemburgban.

Die Welt

Az Európai Parlament két német alelnöke is aggódik amiatt, hogy mit fog művelni a szlovén kormányfő az EU soros elnökeként a második félévben. A szociáldemokrata Katarina Barley azt kérte az uniós intézményektől, a tagállamoktól és a sajtótól, hogy ne adjanak teret a politikus demokráciaellenes megnyilvánulásainak, illetve húzásainak. Úgy véli, hogy Jansa nagyon hasonlóan jár el, mint Orbán, hogy maga alá gyűrje az államot: megvonja a támogatást a neki nem tetsző médiától, megfélemlíti az újságírókat. Úgyhogy nehéz időszak elé néz a szervezet. A szabaddemokrata Nicola Beer arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnöknek az európai megoldásokért kell dolgoznia, és nem lehetséges, hogy ő maga legyen a probléma. Hiszen nem kíván együttműködni az új Európai Ügyészséggel, viszont a sajtószabadságot veszélyezteti, amikor nekiment az ország távirati irodájának.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.