Szúnyoginvázió jön: egyre több a csípőszúnyog, az irtás nem hatékony, viszont káros

Szúnyogok hemzsegnek a szobában (olvasói fotó - Gábor Zsuzsanna)

Idén nyáron össze fognak csípkedni a szúnyogok, készülj fel rá.

Úgy tűnik, az elmúlt évekhez képest idén sokkal több a csípőszúnyog és az irtás sem elég hatékony. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa szerint a szúnyoginvázió oka a klímaváltozás - írja a 24.hu.

A rendkívül csapadékos május, a Dunán levonuló árhullám kedvezett a szúnyogok kifejlődésének. A szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek induljanak, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban pedig nagyon sok pete halmozódott fel mindenhol, az évek óta halmozódó tojások milliói indultak most fejlődésnek - mondja a szakember.

A hazánkban elterjedt kémiai szúnyogirtás nemcsak káros, mert a szúnyogokkal együtt megöli a repülő rovarok nagyjából 90 százalékát is, hanem pusztán tüneti kezelés. Az irtás idején kifejlett szúnyogokat a méreg elpusztítja, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg, ezért alig érezzük a hatását - mondja Kemenesi Gábor.

A szakember a biológiai gyérítés országossá tételét szorgalmazza: a tenyészhelyekre kiszórt anyag a petéket és a lárvákat pusztítja, így hatékonyabb, emellett más élőlényekre ártalmatlan.