Szépen megemelték Óbudán a parkolási díjakat

http://hvg.hu/cegauto/20180319_parkolas_obuda

A kerületben lévő két fizetős parkolási övezetet átminősítettek, ez magával hozta az emelést.

Hétfő reggeltől magasabb díjat kell fizetni a parkolásért Budapest III. kerületében. Az 5. díjtételű várakozási övezet (175 Ft/óra) 4. díjtételű várakozási övezet lett 265 Ft/óra tarifával, a 4. díjtételű övezetből pedig 3. díjtételű lett 350 Ft/óra tarifával.

Az indoklás, ahogyan a fizetős parkolási terület bővítésével kapcsolatban is, az érintett területek "telitettsége", hogy kevés a szabad parkolóhely. Az igazság azonban az, hogy mintegy 100 millió forint a vesztesége az önkormányzatnak minden évben, amelyet így akarnak mérsékelni – írja az emeléssel kapcsolatban Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

A képviselő szerint az átlagos parkolási idő és az egy parkolóhelyre jutó eladott parkolási jegyek alapján a parkolóhelyeknek átlagosan csak 8,5 százalékát foglalják el a várakozási engedéllyel nem rendelkező, tehát nem az övezetben lakók tulajdonában lévő gépjárművek – így még ha teljes mértékben eltűnnének, a telitettség akkor is meghaladná a 75 százalékot. A fizetős parkolásnak forgalomszervezési eszközként a III. kerületben tehát nincs szerepe, a fenntartása viszont annál többe kerül. A 2018-ra tervezett 831 millió forint bruttó bevétellel (parkolási jegyek, pótdíjak, behajtási bevétel, parkolási engedélyek) szemben 916 millió forint bruttó kiadás áll.

 

cikkfeltöltő: 
GB