Sajtóközlemény: Az Akadémia hivatalos állásfoglalását kérjük az SS halálfej ügyében

Tisztelt Sajtó!

Az Európai Baloldal elnöksége az alábbi nyílt levélben fordul a Magyar Tudományos Akadémiához az SS halálfejes szimbóluma ügyében:

 

Tisztelt Magyar Tudományos Akadémia!

 

Az Európai Baloldal aggódva szemléli az Európában, Egyesült Államokban és hazánkban is egyre nagyobb teret nyerő neonáci eszméket. A népirtó ideológia terjesztését és szimbólumrendszerének használatát több civilizált országban tiltják - meggyőződésünk szerint helyesen. A társadalom nyugalmát és biztonságát meg kell védeni azoktól, akik ezeket az eszméket hirdetik, gyűlöletet keltenek, burkoltan vagy nyíltan számos társadalmi réteg ellen uszítanak és olykor aktívan szervezkednek is ellenük és a demokratikus rend ellen is. Olyan országot szeretnénk, amelyben ezek a náci-nyilas jelképek nem viselhetők szélsőjobboldali rendezvényeken, nem tehetők közszemlére az utcákon, pólókon, propagandaanyagokon, és ezáltal nem hozhatnak szégyent hazánk kultúrájára.

Helyesnek tartjuk a náci-nyilas szimbólumok hazai törvényi tiltását, mindazonáltal egyre erősebben észlelhető a jelenség, hogy ezen eszmék hirdetői különféle trükkökkel próbálják megkerülni a törvényt. Gyakori a háromágú horogkereszt használata, a nyilaskereszt különféle eltorzítása vagy a náci haderőnemek jelzéseinek használata. Ez utóbbi részei a pólókon, tetoválásokon egyre gyakrabban feltűnő Waffen-SS hadosztályjelzések és a Totenkopf (halálfej) szimbólum.

Meggyőződésünk, hogy ez utóbbinak is büntetőjogi kategóriába kellene esnie. Sőt! Úgy gondoljuk, hogy már most is abba esik, ám ezzel a hatóság egy korábbi álláspontja – meggyőződésünk, hogy tévesen – nem ért egyet.

A törvény betűje - egyéb szimbólumok mellett - az „SS-jelvény” használatát bünteti. Nincs kiegészítő magyarázat, mi számít „SS-jelvénynek”.

Meggyőződésünk, hogy az SS Totenkopf jelzése is „SS-jelvény”, nem csak a dupla Sig rúna. Állításunkat a következő tényekre alapozzuk:

1. Míg a Sig rúnák ősi germán szimbólumok, addig az SS halálfej egy korábbi porosz huszárszimbólum újabb változata, amely semmiféle pozitív üzenetet nem hordoz, kizárólag az ellenfél halálos megfélemlítése a cél, valamint szimbóluma annak a megsemmisítésnek is, amelyet ezen jelkép viselői a holokauszt során ipari módszerekkel alkalmaztak. A Totenkopf legalább annyira közismert jelkép, mint a rúnák, és a koponyaábrázolás elrettentő hatása miatt sokkal inkább zavarja a köznyugalmat.

2. A Sig rúnák az SS megalakulása után 10 évvel kerültek bevezetésre, addig az egyenruhákon a Totenkopf szimbólum szerepelt. 1923-ban Hitler testőrsége, a Stabswache (az SS elődje) már használta, a dupla Sig rúnákat pedig csupán 1933-ban alkotta meg Walter Heck grafikus és SS-tiszt.

3. Míg a kettőzött Sig rúnák nem szerepeltek minden SS egyenruhán, a Totenkopf minden esetben a sapka része volt.

4. Az SS főtisztjei, beleértve Heinrich Himmler Reichsführert, olyan egyenruhákkal rendelkeztek, amelyeken szintén nem szerepelt a kettőzött Sig rúna, mivel annak helyén is rangjelzés volt. Viszont a Totenkopf itt is mindig a sapka része volt.

5. A Totenkopf szimbólumáról egy hadosztályt is elneveztek, amelynek kötelékében szolgáló „katonák” végezték a koncentrációs táborok működését. Más kötelékekbe tartozó harcoló alakulataik pedig súlyos háborús bűncselekményeket követtek el, többek között fővárosunk ostroma alatt. Ezen katonák gallérjelzése is tartalmazta a halálfejes szimbólumot.

Az Európai Baloldal célja, hogy az SS Totenkopf nyilvános használatát is bűncselekményként értékelje a hatóság. Mivel ezzel már egy ellentétes állásfoglalás megszületett, célunk, hogy ez ismét ne történhessen meg. Ezért tisztelettel arra kérjük a Magyar Tudományos Akadémiát, adjon ki egy hivatalos állásfoglalást, amelyben az általunk felsorolt tényekkel és az Önök szakértőinek tényanyagával alátámasztják, hogy a Totenkopf szimbólum is „SS-jelvény”.

Tisztelettel:

Európai Baloldal
Elnökség

 

--------------------------

Európai Baloldal

Sajtóiroda

http://amiidonk.hu

 

 

További információ:

 

Vajnai Attila

elnök

30/224-2955

avajnai63@gmail.com

cikkfeltöltő: 
GB