Rossz hírek az indiai variánsról: 60 százalékkal fertőzőbb, még távolabb a nyájimmunitás

Brit vizsgálatok szerint a koronavírus indiai mutációja, a „Delta variáns” 30-100 százalékkal fertőzőbb a brit („Alfa”) variánsnál. Hogy nagyobb a fertőzőképessége, idáig is tudható volt, de ez az adat rosszabb, mint amire sokan számítottak. A több fertőzés gyorsabb járványterjedést jelent, és így még nagyobb átoltottságra van szükség, hogy megközelítsük a nyájimmunitást.

https://telex.hu/koronavirus/2021/06/04/rossz-hirek-az-indiai-variansrol...

A koronavírus elleni küzdelem alakulása leginkább az oltások számán, valamint az új variánsok fertőzőképességén múlik, sokszor lehet ezt hallani mostanában. Az oltási hajlandóság azonban kezd beállni egy szintre, egyre kevesebb benne a tartalék. Azokban az országokban, mint Magyarországon is, ahol az átoltottság magas, az új megbetegedések száma így is jelentősen csökkent. Az elmúlt héten azonban nálunk is megjelent a mutációk közül leginkább rettegett indiai variáns, igaz, ebből egyelőre csak néhány esetet azonosítottak.

 

Az indiai, hivatalos elnevezése alapján Delta variáns több mindenben eltér az „eredeti” változattól: atípusos tünetek (több hasmenés, hányás például), más reagálás a védőoltásokra (az eddigi kutatások szerint az elfogadott vakcinák ellene is hatásosak, de lehet, hogy csak kisebb védelmet nyújtanak, és különösen fontos a második oltás), és mindenekelőtt nagyobb fertőzőképesség. Hogy mennyivel nagyobb, még pontosan nem ismert: voltak becslések, amelyek szerint csak kismértékben, míg mások szerint jelentősen. Pedig a mérték nagyon nem mindegy: minél könnyebben fertőz az új változat, annál könnyebben válhat dominánssá, és annál nagyobb a kockázata egy esetleges negyedik járványhullámnak is.

Ebben egy ideje már mindenki Nagy-Britanniát figyeli, ahol Európában a leghamarabb kezdett terjedni az indiai változat. Idáig szerencsére úgy tűnt, hogy túlságosan nem dobta meg a fertőzésszámot a briteknél a Delta, az új fertőzésgócok lokálisak maradtak, az elmúlt héten azonban romlani kezdett a trend. Március óta most először újra meghaladja a napi megbetegedések száma a hatezret, az összes fertőzött száma pedig a múlt hétre 75 százalékkal nőtt egyetlen hét alatt.

Ez főleg azért aggasztó, mert Nagy-Britanniában Magyarországnál is nagyobb az átoltottság: a felnőtt népesség háromnegyede, a teljes lakosság több mint 58 százaléka kapta meg idáig legalább az első oltását (nálunk több mint 53 százalékos az arány), vagyis egy, a vakcinálásban élenjáró országban kezdtek újra emelkedni az esetszámok.

„A hírek a Delta variánsról sajnos egyáltalán nem olyan jók, mint szeretném. A jelenlegi legjobb becslés szerint ez a variáns 60 százalékkal fertőzőbb, mint az Alpha (a brit) variáns”

– mondta a friss adatokról Neil Ferguson, az Imperial College London vezető epidemiológusa, akinek meghatározó szerepe volt a járványmodellezésben már az első lezárások idején is.

A kutató szerint van még bizonytalanság a számokban, ezért ő 30 és 100 százalék közé teszi az indiai variáns fertőzéstöbbletét, vagyis ennyivel nagyobb eséllyel adhatja tovább a vírust egy fertőzött egy kontaktus során, mint az eredeti vírusvariáns.

Boris Johnson június 21-re tervezi a korlátozások feloldásának következő nagyobb körét Nagy-Britanniában, ezt a céldátumot azonban veszélyeztetheti a terjedő új változat. Az indiai variáns azonban nem csak a briteknél okoz aggodalmakat. Ha egy vírus gyorsabban terjed, akkor az azt jelenti, hogy magasabb a reprodukciós száma, magasabb reprodukciós szám esetén pedig még több embert kell beoltani, hogy közelebb kerüljünk a nyájimmunitáshoz. A hazai epidemiológusok is osztják a nézetet, hogy ehhez nagyságrendileg 80 százalékos átoltottságra lenne szükség a teljes népességben. Mivel egyelőre Magyarországon csak 16 év felett oltanak, a felnőttek között ez jócskán 90 százalék feletti átoltottságot feltételezne.

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.