Rendhagyó beszámoló és gondolatok a Pallas közgyűléséről

Beszámoló a Pallas közgyűléséről

 A nyári szabadságolások előtt megtartott közgyűlésünkről számolok be főként azoknak, akik nem tudtak részt venni összejövetelünkön Nem a múlt felidézése miatt teszem ezt, hanem az elkövetkező parlamenti és önkormányzati választásokra gondolva.

A  Pallas Páholy Klubháló Egyesület közgyűlése  2016.június 1.-jén már új székhelyén, a Benczúr utcai Szakszervezetek Házában  tárgyalta meg az  elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Mint a civil szervezetek körében  az ilyesfajta adminisztratív jellegű  "kötelező gyakorlatok" esetében  általában  tapasztalható, nem nagyon  kellett gondoskodni arról, mi lesz, ha nem férnek el a tagok a teremben. 

Gondoltuk, hogy elegendő lesz  Székely Tamás, a  VDSZ  Elnöke által székhelyként amúgy is rendelkezésünkre bocsátott iroda. Így is lett!

Nosztalgia, hogy valaha a  Kossuth Nyomda által 1993-ban kialakított -és  hamar az egyik első - ismert közéleti hellyé vált-   Alkotmány utcai  irodalmi klub,a Pallas Páholy működtetése idején is voltak ilyen dilemmáink! Csak más volt a nagyságrend!

Üzemelt a "Pallas" reggeltől-estig. Volt nem egy év, amikor  kettőszáz eseménynek adtunk helyet, és számos esetben fél órával előbb jöttek az emberek hogy legyen helyük, így is sokszor sokan kiszorultak az utcára.

Az egyébként az épületben működő más főtevékenységgel foglalkozó,/fenntartó,teherviselő/ kft   munkatársai is részt vettek  a szervezésben, a beszerzésben, az adminisztrációban és mindenben, ami szükséges volt.

Nem számított, hogy mikor hányan jönnek, milyen szervizzel, technikai eszközökkel kell várni őket.

A Táncsics Mihály Alapítvány  létrejöttekor a szimpatizánsokból, közöttük nagy számban  fontos közéleti emberekből álló Pallas Páholy Baráti Kör  2001-ben egyesületté szerveződött.

Így működési   támogatást igényelhetett és 2009-ig kapott is. Az akkori  új "Táncsics vezetés", -nyilván egyeztetve- úgy döntött, hogy minden pénzt tartalékolni kell a 2010-es választásokra. Ezért megszüntette a civil szervezetek támogatását. A baloldal által elvesztett választások után viszont sem  innen, sem  állami pályázatok révén nem tudtunk számottevő forráshoz jutni. 2012 novemberében  egész napos  "búcsú bulit"tartottunk. Ekkor a már  emblematikus Alkotmány utcai  intézmény mögött több ezer rendezvény, több tízezer részt vevő, sokezres címből álló  levelező rendszer, kiterjedt civil kapcsolati háló és számottevő ismertség volt.

Elkezdtük a leépítést, bízva abban, hogy majdcsak történik valami. 

Nem  történt semmi! Lépnünk kellett. Fájdalmas volt, amit azért enyhít a szakszervezetek házában való fogadtatás, a szimpátia.

Több mint negyven éves közéleti szervezési múlttal, elgondolkodtató, hogy az állam és a politikai pártok  felfogása a civil szervezetek szerepéről  milyen messze áll a kívánatostól. A "pénzükért "ugyanis -azon túl, hogy ők akarják meghatározni, hogy mit akarjanak az emberek és közösségeik-,  napi gyakorlati befolyásra is szert akarnak tenni. 

Messze-messze vagyunk a kezdeményezések felkarolásától, intézményes elterjesztésétől.

A kellő társadalomvezetési és élet- tapasztalattal bíró értelmiségi elit egyre inkább háttérbe szorul. Ráadásul ez a fontos réteg nem mindig képes"lépést tartani" az "új világot" jelentő, informatikai közegben szocializálódott ifjúság jelentős részével.

Ugyanakkor a fiataloknak a korábbiakhoz képest jelentős hányada alig érti azt a nyelvezetet, ami ahhoz kell, hogy felsőfokú intézményben tanulhasson. Még a Pallasban kezdtük és jelenleg is folytatjuk olyan   stúdiumnak a patronálását, ami segíti a szövegértést, a tanulást.

A korábban kialakult civil értelmiségi körök jelentős része "kifáradt". Tagjaik megöregedtek. Számos kisebb nagyobb új  kör alakult meg szerte Budapesten. Tapasztalat, hogy sok helyen "pártárnyalatoktól" függetlenül ugyanazok találkoznak egymással és gyakran ugyanazokkal az előadókkal.

Természetesen fenn kell tartani a kapcsolatoknak ezeket a szálait, de más, korszerűbb formában.

Megújult -jelenleg teszt üzemmódban már-működő  portálunkon  a www.klubhalo.hu -n mint korábban is közzétesszük mindazoknak  az eseményeknek, rendezvényeknek,  az elérhetőségét, amik eljutnak hozzánk.

E tevékenységünknek célja az eredeti gondolat: a civil kapcsolatok működtetése, ami a közelgő választások miatt egyre  időszerűbbé válik.

Célként tűztük a 2018-ban esedékes képviselői-, és a 2019-ben tartandó önkormányzati választásokra való felkészülés elősegítését.

Támogatásra  az adminisztráció területén szorulunk.

A közel negyed százados működésünk alatt nagyon sok információ gyűlt össze .Sok ezer emberrel és számtalan szervezettel vagyunk ismertségi kapcsolatban. Számukra és környezetük számára a Pallas   hívó szó!

Adatbázisainkban, nyilvántartásainkban szerepelnek, de aktualizálásukra, nincs kapacitásunk.

 A közgyűlés az elmúlt évi  tevékenységről szóló beszámolót egyhangú határozattal elfogadta. 

A havi ezer forint /évi 12000 ft/ tagdíj 50 százalékos mérséklésére vonatkozóan úgy döntött, hogy az Alapszabály lehetővé teszi az Elnökség számára a mérséklést. Felkéri az elnökséget, hogy általánosságban éljen a mérséklés lehetőségével, viszont  a jövőben is sincs felső határa a tagsági díjnak.

A Klubháló elnevezésű portál újra indításáért elismerését fejezte ki a szervezőknek,

 

Dr Gáspár István

Elnök.

 Számla számunk: CITIBank 10800014-20000006-10339808

Az éves tagsági díjként  6000 forint befizetése elegendő. Tagjaink többsége jelenleg is ennyit fizet nyugdíjasként.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.