Rákospalotán is a Fideszről másolhatta ajánlásait Lévai Katalin pártja

http://hvg.hu/itthon/20180311_Rakospalotan_is_a_Fideszrol_masolhatta_aja...

Zugló után egy másik budapesti választókörzetben, a XV. kerületet lefedő 12-es számúban is választási csalás gyanújába keveredett a Lévai Katain vezette Lendülettel Párt – értesült a 168 Óra. A héten kipattant zuglói botrányhoz hasonlóan itt is kormányoldal segíthette aláírásokkal Lendület közös baloldali jelöltje ellen induló képviselő-jelöltjét.

Választás 2018

Február 17-én hivatalosan is elkezdődött az április 8-ra kiírt parlamenti választás kampánya. Ebben a hét hétben a hvg.hu beszámol minden eseményről, amely a választók döntését befolyásolhatja, pörög a kamuméterünk, ott leszünk a nagy csaták helyszínén, és úgy általában: megmutatjuk, milyen Magyarországon szavazunk 2018 tavaszán.

FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Személyi és sorrendi azonosságok gyanúja merült fel a fővárosi XV. kerületi választási bizottság által vizsgált ajánlóívek esetében is – írja vasárnapi cikkében a 168 Óra. A lap szerint a visszáélésekben a Fidesz országgyűlési képviselője László Tamás, és Móricz Eszter, a Lendülettel Magyarországért jelöltje érintett. Utóbbi ajánlóívein ugyanis a múlt héten kipattant zuglói visszaéléshez hasonlóan olyan nevek és személyes adatok tűntek fel, amelyeket vélhetően a Fidesz ajánlóíveiről másoltak át.

A 168 Óra helyi forrásai szerint az ügyletben egy fideszes önkormányzati képviselő és egy volt önkormányzati cégvezető is érintett, a jelek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a Lendvai-féle párt jelöltjének indulása a fideszes László Tamás mandtumszerzését segíti. A feltételezett csalást hétfőn tárgyalja körzet választási bizottsága.

A körzetben a fideszes László Tamáson és lendülettel jelöltjén, Móricz Eszteren kívül további 11 jelölt indulását hagyta jóvá, további nyolcét pedig elutasította a választási bizottság. A baloldal közös jelöltjeként a kerületben meglehetősen népszerű, DK-s Hajdu László polgármester indul.

A cikk emlékeztet, hogy a tisztázatlan hátterű, ismeretlen anyagi forrásokból kampányoló Móricz Esztert tavaly nyáron épp a Hajdu elleni fideszes puccskísérlet eredményeként zárták ki az MSZP-ből, amely egyértelműen és többször is deklaráltan a polgármestert támogatja.

Móricz Eszter pedig nem a kormánypártokat kritizálja, vagy László Tamás képviselői munkáját számoltatja el, hanem Hajdut támadja kampányában, így vélelmezhető, hogy indulása a Hajdura adott szavazatok megosztását, és a Fidesz mandátumszerzését hivatott segíteni. Éppen úgy, ahogy Zuglóban, ahol a fideszes Jelen Tamás jelölti ajánlóíveivel megegyező ajánlásokat adott le semmiből jött Lendülettel pártja nevében az ex-szocialista Lévai Katalin.

A 168 Óra szerint nagy kérdés, hogy a harmadik, Zuglóhoz és Rákospalotához hasonlóan kiélezett választási küzdelmet jósló kerületben, a XVIII.-ben felvetődik-e a hasonló visszaélések gyanúja. Ott ugyanis a négy éve mindössze néhány szavazattal alulmaradt MSZP-s Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, a Lendülettel jelöltje pedig a párt társelnöke, Földényi György.

cikkfeltöltő: 
GB