Publicus: a megkérdezettek 22 százaléka szerint a Fidesz állhat Gattyán hirtelen támadt politikai ambíciója mögött

Az üzletember már bejegyeztette pártját.

https://nepszava.hu/3140524_publicus-a-megkerdezettek-22-szazaleka-szeri...

Gattyán György jól felépített médiakampánya nem maradt hatástalan. A megkérdezettek többségéhez, 59 százalékához eljutott a hír, hogy Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja. A szándékot azonban csak az emberek 9 százaléka veszi komolyan – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. A Népszava felkérésére készült kutatás szerint 45 százalékot tesznek ki azok, akik Gattyán fellépését csupán egy „gazdag ember hóbortjának” tekintik. Feltűnően sokan (46 százalék) nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre. A felmérés résztvevőinek mindössze 5 százaléka vélekedett úgy, hogy a bejelentkezés Gattyán György saját ötlete volt, és őszinte a szándéka. Ezzel szemben több mint négyszer ennyien (22 százalék) feltételezik azt, hogy „ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte, és zavarkeltés a célja”. A Publicus Intézet adatai alapján ez a gyanú főként az ellenzéki szimpatizánsokban fogalmazódott meg. A lakosság 25 százaléka valamilyen más, meg nem nevezett okot sejt a háttérben. A tanácstalanság ezen a téren is tetten érhető: a megkérdezettek 48 százalékától nem érkezett érdemi válasz. Ön el tudja-e képzelni, hogy a Gattyán által felvázolt informatikai felzárkóztatás politikájára szavazzon a 2022 tavaszi választáson? – az összes megkérdezett 1 százaléka válaszolt igennel, 3 százaléka pedig „inkább igen”-nel. Az 5 százaléknyi „inkább nem” mellett 56 százalék nem tudja elképzelni, hogy Gattyán György esetleges pártjára szavazzon. A válaszolni nem tudók, nem akarók aránya meghaladta az egyharmadot. Lapunk is szerette volna megtudni, mennyire vehető komolyan a pártalapítási szándék, amelyről az adóhatósággal harcban álló milliárdos először a Friderikusz Sándornak adott interjújában beszélt. Kérdéseket küldtünk Gattyán Györgynek. Hol tart a pártszervezés, mekkora stáb segíti a munkát, vannak-e olyan személyiségek (gazdasági szereplők, politikusok, művészek), akiket már sikerült megnyerni a kezdeményezéshez? Vagy: mi lenne a párt neve? Hetekkel ezelőtt feltett kérdéseinkre mindeddig nem kaptunk választ.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.