PTA Hírlevele

Pál István, az ELTE tanára levéltári kutatásai alapján 2017-ben írta meg a budapesti közlekedés fejlesztésének 1956 utáni történetét tanítványa, Szabó Csaba közreműködésével.

Nyáron jelent meg a kötet második, bővített kiadása, amelyben térképek és az 1990 utáni időszakról szóló kitekintés gazdagítja a már az első kiadással nagy népszerűségre szert tett művet.

 

Ennek apropóján beszélget a Politikatörténeti Intézet munkatársa, Kiss Viktor a két szerzővel, Pál Istvánnal és Szabó Csabával a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában 2018. október 12-én (pénteken) 21-22 óra között.
 

A kötetről bővebben a Napvilág Kiadó honlapján olvashat.

 

OLVASNIVALÓ

Kisebbségi lét, kisebbségi identitás

Múltunk 2017/4-es száma immár teljes terjedelemben elérhető a folyóirat honlapján. Ízelítő a tartalomból:

Földes György: Utópia és felelősség: Gáll Ernő baloldalisága

Markó Béla: „Költő az legyen, mi népe”. Értelmiségi stratégiák 1989 előtt és után

Egry Gábor: A kisebbségi magyar identitás változásai a 20. században

Kelemen Ágnes Katalin: „Az asszimiláció az élet nagy iskolája volt”. A zsidó önazonosság és szolidaritás kérdései Erdélyben az első világháború után

A teljes tartalomjegyzékhez és a többi cikk letöltéséhez kattintson ide!

 

PROGRAMAJÁNLÓ

Összeomlás, forradalom, kiútkeresés.
1918 emlékezete és narratívái

2018. október 12. (péntek) 10 óra

MTA Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4. V. emelet, Történettudományi Intézet tanácsterme

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja a Történettudományi Intézet szervezésében egynapos tudományos tanácskozással emlékezik meg a birodalmi összeomlás és a nemzeti államépítések átmeneti korszakáról. A workshop fókuszában 1918 ősze-tele áll majd, a résztvevők a nagyhatalmi, kisnemzeti és specifikusan magyar elképzelések, döntések és nem utolsósorban múltértékelések történeteit vizsgálják. A cél a turbulens időszak ambivalens jellegének, a válságok közepette megmutatkozó történeti kontingenciának, valamint a későbbi nemzedékek múltértelmező erőfeszítéseinek bemutatása, amelyek történeti sémák alapján igyekeznek saját perspektívájukból az eseményekben és sorsokban bizonyos jelentéseket meghatározni.

A részletes program megtekintéséhez kattintson ide!