Porosenko: Ukrajna hadban áll - orosz figyelmeztetés

Kijev, Moszkva, Budapest, 2016. október 16. vasárnap (MSZF)

Ukrajna hadban áll Oroszország ellen. Nagyon valószínű a kelet-ukrajnai konfliktus katonai eszkalálódása. Ukrajna mindaddig nem teljesíti a minszki megállapodás politikai részét, amíg érvényt nem szerez biztonságának – mondta Petro Porosenko ukrán elnök Harkovban szombaton.

     A Magyar Békekör értesülései szerint Porosenko azt szabta a politikai előrelépés feltételéül, hogy vonják ki országából az idegen csapatokat, az orosz-ukrán határ feletti ellenőrzés kerüljön az EBESZ felügyelete alá, ezt követően pedig ukrán fennhatóság alá, vonják ki a nehéztüzérséget, és az EBESZ kapjon ellenőrzési lehetőséget az egész terület felett.

     Helyre kell állítani Ukrajna szuverenitását Donbasz felett. „Nem fogom megengedni, hogy Ukrajna lemondjon Donbaszról, visszautasítom, hogy a béke egyetlen lehetősége Donbasz átengedése volna” – jelentette ki.

     Porosenko beszédét a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező terület vezetője a békés rendezés felmondásának minősítette. Alekszander Zaharcsenko szerint az ukrán államfő a hadműveletek új spirálját indította el.

     Megfigyelők megjegyzik, hogy Porosenko beszédével egyidejűleg felélénkült az ukrán haderő donbaszi aktivitása. Az ukrán hadsereg új fegyvereket kapott a NATO-tól, Harkovban Porosenko ezeket vette át. A történtek miatt kétségessé válhat a „normandiai négyek” október 19-én esedékes tanácskozásának eredménye a minszki megállapodás teljesítéséről. A megállapodásban egységes egészet képeznek a katonai és a politikai elemek, nem lehet őket szétválasztani. Orosz részről korábban figyelmeztették az ukrán elnököt, hogy ha az ukrán hadsereg támadást intézne a kelet-ukrajnai orosz lakosság ellen, megsemmisítő válaszban részesítenék.

    A magyar közszolgálati média nem adott hírt Porosenko beszédéről, sem a miatta keletkezett katonai feszültségről.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.