A poloskák után újabb undort keltő rovarok terjednek Budapesten

 Wikipedia / By Slimguy - Own work, CC BY-SA 4.0)

Lapp erdeicsótány (fotó: Wikipedia / By Slimguy - Own work, CC BY-SA 4.0)

Már a repülő csótányok is bevették a fővárost.

Korábbi cikkek a témában:

Újabb poloskainvázióra készülhetünk: a tavalyinál is több lehet a büdös bogár

Egy alig ismert rovarfaj, a lapp erdeicsótány miatt hívják mostanában gyakorta a fővárosi rovarirtókat. Az állatok eleinte csak a kertvárosi részekkel rendelkező kerületekben tűntek fel, ám újabban egyre több helyen fordulnak elő.

„Először csak néhány kerületből kaptunk riasztást, főleg a II. kerületből, illetve Óbudáról és Kelenföldről, miszerint egy ismeretlen rovar lepte el a kerteket, ám az utóbbi időkben már Budaörsről és Budakesziről is hívnak minket” – mondta el a Ripostnak Szántó György kártevőirtó szakember.

„Főleg az elhanyagoltabb kertekre jellemző a lapp erdeicsótány. Egy kis gereblyézéssel és a lehulló gallyak összeszedésével is csökkenthetjük számukat, ám célszerű szakembert is hívni, aki lekezeli a házak külső falát, hogy a rovarok ne jussanak be” – tette hozzá.

Sár József rovarszakértő szerint alapvetően egy szelíd fajról van szó, a mezei poloskákhoz hasonlóan ezek sem harapnak vagy csípnek és más csótány fajtákhoz képest betegséget sem lehet elkapni tőlük.

„Bár ezek a bogarak főként az erdőkben élnek, a fás területekhez közeli lakott területre is bemehetnek. Növényi táplálékot fogyasztanak, így nem kell félni tőlük. A poloskákhoz hasonlóan egy megfelelő szúnyoghálóval már jól lehet védekezni ellenük” – mondta a szakember.