Pintér nem lát biztonsági kockázatot a metró feletti irodaház eladása körül

http://hvg.hu/gazdasag/20170909_pinter_nem_lat_biztonsagi_kockazatot_a_m...

A Habony Árpád ismeretségi körébe tartozó izraeli-grúz üzletember cége a jelek szerint mégis megszerzi az épületet. A belügyminiszter szerint a 2-es metró illetve annak óvóhelyi funkciója ettől még nincs veszélyben.

Ismeretlen hátterű, külföldi tulajdonú offshore cég szerezheti meg azt az épületet, ami a 2-es metró Stadionoknál lévő megállója felett van, a belügyminiszter szerint azonban nincs ebben semmi kivetnivaló – írja aMagyar Nemzet.

A 2-es metró vonala két szempontból is a létfontosságú infrastruktúra része: egyrészt óvóhelyként szolgál háborús vagy katasztrófahelyzetben, másrészt alapvető közszolgáltatásnak minősül, így nem mindegy, kihez kerül a közvetlenül felette lévő irodaház – vetik fel a cikkben.

Idén júniusban a Heti Válasz írta meg, hogy a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval közös szabadidős fotókon szereplő izraeli–grúz üzletember, Gag El Mihael cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. vételi jogot szerzett a Stadionok-irodaházra. A WSI egy ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Top Imobile birtokában van, így a valódi tulajdonosi háttér szinte ellenőrizhetetlen.

Gagel vállalkozása 2008-ban rendkívül alacsony, 48 millió forintos áron vásárolta meg a majdnem 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát, az irodaházhoz csatolt parkolót a BKV-tól, és közel állt ahhoz, hogy a teljes ingatlant megszerezze. A BKV szakszervezetei azonban tiltakoztak, és büntetőfeljelentések is születtek az ügyben, emiatt végül leállították a tranzakciót.

A Fővárosi Közgyűlés egyik idei nyári döntésével azonban minden akadály elhárult már Habony barátjának üzlete elől. A közlekedési társaság körülbelül egymilliárd forintos eladási árral számol.

A belügyminisztert az időközben az LMP-hez átlépő Demeter Márta kérdezte meg írásban az épület sorsáról. Pintér Sándor azt válaszolta: a felszíni irodaépület nincs kihatással az 2-es metróvonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra, illetve nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne. Az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések nem tartoznak a Belügyminisztérium hatáskörébe – tette hozzá.

cikkfeltöltő: 
GB