Petíció a megfelelő mérnöki tervezői díjakért

A Magyar Mérnöki Kamara több alkalommal felemelte szavát a tervezőmérnöki alkotó munka elismerésért.  Az ország gazdasági fejlődése meghatározó tényezője a magasan képzett és munkája értékén megbecsült műszaki értelmiség, ezért folyamatosan tiltakoztunk az európai uniós pályázati források felhasználását szabályozó 272/2014 (XI. 5.) Kormányrendelet 5. mellékletében (Nemzeti szabályozás az elszámolható költségekről a 2014-2020 programozási időszakban) meghatározott mérnöki tervezői díjak ellen. 

Ez a szabályozás nem biztosítja a megfelelő minőségű és pontos mérnöki munka fedezetét és hátrányosan érinti a munkában résztvevő mérnököket. Felhívjuk a figyelmet, hogy hasonló szabályozást a V4 országokban nem alkalmaznak!

2016 őszén több ezer mérnök aláírásával petíciót nyújtottunk be a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. A petíció mellékletében példákon bemutattuk, hogy a kérdéses szabályozás következtében hogyan lehetetlenül el a beruházások alapját képező tervezés, miközben minden forint, amit tervezésre költünk, a gondos előkészítés és tervezés eredményeként sokszorosan megtérülne a beruházásban. Beadványunkban a megoldásra is kidolgoztuk azt a javaslatot, amely a rendkívül hátrányos szabályozás egyszerű módosítása.

A Magyar Mérnöki Kamara, mint szakmai önkormányzat és köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy a mai napig beadványára még válasz sem érkezett.

Magyar Mérnöki Kamara - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.