Parlamenti választási kampányok Magyarországon - könyvbemutató

Kedves Barátunk!

 

A Napvilág Kiadó szeretettel meghívja Önt és a téma iránt érdeklődő ismerőseit

2016. október 3-án (hétfőn) 16 órára

PARLAMENTI VÁLASZTÁSI KAMPÁNYOK MAGYARORSZÁGON

című kötetének bemutatójára

a Politikatörténeti Intézetbe (1054 Budapest., Alkotmány u. 2.).
 

     

A Feitl István által szerkesztett kötet képeskönyv, amelyben a magyar parlamenti választások változó kampányának plakátjai, szórólapjai; szavazólapok, régebbi korszakok esetében röplapok, kortestárgyak elevenednek meg a múlt századtól napjainkig. A fiataloknak már 1990 is történelem, az idősek pedig ráismerhetnek egy-egy régi, az emlékezetből kihullott kampányelemre, -technikára. 

A kötetet bemutatja:

GYÁNI GÁBOR történész,

HERMANN RÓBERT történész és

CEGLÉDI ZOLTÁN politikai elemző

A kötet a helyszínen és a Napvilág Kiadó webáruházában kedvezményesen megvásárolható.

 

 

KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNY

 

A rendezvény végén bemutatjuk a Politikatörténeti Intézet által létrehozott VÁLASZTÁSI RÖPLAPOK című honlapot. Ezen jelenleg 1000 kép (röplap, újságcikk) található, melyek segítségével a dualizmustól napjainkig áttekinthető a választási kampányok története. 
Az állomány bővülése folyamatos.
A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár anyagát az Intézet könyvtárának gyűjteményéből egészítettük ki. A röplapok és a sajtóanyagok mellett a választásokhoz kapcsolódó elemzéseket is találhatnak a honlap látogatói.

www.valasztasiroplap.hu

 

 

A kötetről:

 

PARLAMENTI VÁLASZTÁSI KAMPÁNYOK MAGYARORSZÁGON

A kötetből többek között kiderül, hogy nem a rendszerváltással kezdődött a plakátháború, csak a Horthy- és a Kádár-korszak elfeledtette velünk, mert vagy tiltotta, vagy nem használta a többpárti vetélkedés eszközeit. 
A szövegek biztos kapaszkodót jelentenek az eligazodásban. Titkos vagy nyílt volt a választási rendszer, kik és hányan szavazhattak, kik nyerték a megmérettetést, volt-e csalás szavazáskor? Milyen technikát választottak, aki meg akarták másítani a tisztességes eredményt – hiszen „ki ijedezne a sártól, mikor rókavadászat van?"

Szerkesztette: Feitl István

Tartalom

Hányféleképpen olvashatjuk a választási kampányok történetét? (Z. Karvalics László)
Régi formák új tartalommal – az első népképviseleti választások 1848-ban (Kedves Gyula)
Karnevál és hadjárat – A dualizmus kori választási kampányok (Cieger András)
Korlátozás és ellenőrzés – választási kampányok a Horthy-korban (Ignácz Károly)
Szabad választások, szabad kampány – 1945 (Feitl István)
Őszinte kampány – 1947 (Feitl István)
A Rákosi-korszak két választása – 1949 és 1953 (Feitl István)
A Kádár-korszak választásainak kampányai (Feitl István)
Rendszerváltó választások – 1990 (Ripp Zoltán)
Az első kormányváltás – 1994 (Ripp Zoltán)
Totális kampány, baloldali visszatérés – 2002 (Ripp Zoltán)
A kormány a helyén marad – 2006 (Ripp Zoltán)
Totális ellenzékiségből kétharmados többség – 2010 (Ripp Zoltán)
Új rendszer, újabb kétharmados többség – 2014 (Ripp Zoltán)

Mellékletek

Ajánlott irodalom
Képjegyzék

 

 

Üdvözlettel:

Dr. Schneider Márta
ügyvezető igazgató

Napvilág Kiadó
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel: 311-48-66, fax: 301 0577
marta.schneider@napvilagkiado.hu
kiado@napvilagkiado.hu
www.napvilagkiado.eu

és

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Alapítvány
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020
info@phistory.hu
www.polhist.hu
www.elsovh.hu

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.