Pánikgombbal kérhetnek gyors segítséget a vasúti jegyvizsgálók

 MÁV Zrt.)

Gyors segítség (forrás: MÁV Zrt.)

A vasúti jegyellenőrző készülékekbe S.O.S. funkciót is telepítettek a kalauzok védelmében.

A jegyvizsgálókat ért erőszakos esetek miatt meghozott védelmi intézkedések pozitív eredmény hoztak – jelentette be a MÁV. Munkatársai védelmében a vasúttársaság többek között a jegyellenőrző készülékeket segélykérő (S.O.S.) funkcióval bővítette, aminek segítségével az adott vonaton szolgálatot teljesítő kalauzok probléma esetén gyorsan tudják riasztani  a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, mozdonyvezetőt, vagy az üzemirányítókat.

Ilyen helyzet többek között a bántalmazás vagy azzal való fenyegetés, utas rosszulléte, balesetveszély elhárítása, utasok értékeinek vagy a jármű védelme. A pánikgombot tavaly nyár óta eddig 12 alkalommal használták a jegyvizsgálók – írta közleményében a MÁV.

„A jegyvizsgálók elmondása alapján megesett, hogy egyszerre öt utas lépett fel fenyegetően, azonban a pánikgomb használata után érkezett erősítés végül meggyőzte őket, lehiggadtak, és mindannyian fizettek. Intézkedés alkalmával nem minden esetben együttműködők az utasok és előfordult, hogy nyolc fenyegetőző utashoz kellett rendőrt hívni a következő állomáshoz. Több alkalommal rosszullét miatt hívtak mentőt utashoz a szolgálatban levő jegyvizsgálók az S.O.S. gomb segítségével” – olvasható a tájékoztatásban.