Pályázatok, képzések, jogi és technikai segítség és egyéb hírek

Kedves Állásfoglalók!

 

1. Krízispályázat a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben - Az Emberség Erejével Alapítvány

Az Emberség Erejével Alapítvány a Regionális Közösségi Központok Program keretein belül, a kialakult krízishelyzetre reagálva pályázatot ír ki a Dél-dunántúli régió megyéiben (Baranya, Somogy és Tolna) működő civil közösségek segítésére.

 

A pályázat célja, hogy támogassa azokat a civil szervezeteket, informális csoportokat, amelyek segítséget kívánnak nyújtani a környezetükben a koronavírus terjedésének megelőzésével, a fertőzés kockázatának csökkentésével, a járványügyi vészhelyzetből adódó szociális, társadalmi, oktatási problémák kezelésével kapcsolatos programokkal. A pályázók az elnyert támogatást kizárólag a járványügyi vészhelyzettel összefüggő konkrét, helyi problémák közösségi összefogással megvalósuló kezelésére fordíthatják.

 

Pályázható összegek: 300 000-500 000 HUF. A pályázatok beadására folyamatosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség!

 

További információ ezen a linken.

 

2. Kommunikációs konzultáció, képzés és mentori támogatás vidéki civil szervezeteknek krízishelyzetben az Ökotárstól (módosított felhívás)

A koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetben is fontos, hogy a civilek hatásosan eljuttassák üzeneteiket célcsoportjukhoz (ügyfeleikhez, kedvezményezettjeikhez stb.), bemutassák tevékenységüket (reménybeli) támogatóiknak. Különösen igaz ez azokra, akik a válság kezeléséhez, elhárításához szorosan kapcsolódó területen dolgoznak (pl. szociális szolgáltatások, idősek illetve hajléktalanok ellátása, oktatás).

 

Ezért az Ökotárs korábban meghirdetett pályázatát módosítja – a támogatás kétfordulós lesz:

I. A jelentkező és feltételeknek megfelelő szervezetek két alkalomból álló „sürgősségi” egyéni online konzultációs segítséget kapnak szakértőinktől május folyamán.

II. Az egyéni konzultáció részvevői közül a kommunikációs szakértők által javasolt nyolc szervezetnek féléves, képzésekből, tapasztalatcseréből és mentorálásból álló kommunikációs fejlesztési folyamatot biztosítunk.

 

A fejlesztési folyamatban való részvétel ingyenes, az Ökotárs Alapítvány a résztvevők számára étkezést és utazási támogatást nyújt a későbbi találkozókon.

 

Jelentkezni az itt található kérdőív kitöltésével lehet.

Jelentkezési határidő: 2020. április 27.

 

További információ ezen a linken.

 

3. Tervezz információs plakátot a koronavírussal kapcsolatos személyes óvintézkedésekről! - az ARC pályázata

Információs plakát pályázat a koronavírussal kapcsolatos személyes óvintézkedésekről.

Helló grafikusok, járványügyi szakértők, firkászok, copywriterek, infografikusok! Ha van kapacitásotok, készítsetek szakszerű, jól értelmezhető és tekintet vonzó infografikákat a járvánnyal kapcsolatos védekezéshez! A cél, hogy gyorsabban terjedjenek a személyes óvintézkedések, mint a vírus!  Legyen minden társasház faliújságján, boltban, benzinkúton, orvosi rendelőben, stb. helyen megfelelő és érthető kis méretű plakát, amit jó minőségben egyénileg ki lehet nyomtatni! 

 

További információ ezen és ezen a linken.

 

4. Most még nagyobb szükség van sajtóra és civil jogvédelemre - Helsinki Bizottság

Az Országgyűlés elfogadta az ún. „felhatalmazási törvényt”, amely határozatlan ideig bevezeti a rendeleti kormányzást. Most különösen nagy feladat hárul a sajtóra és a civil szervezetekre a kormány ellenőrzésében. A Magyar Helsinki Bizottság tudatában van megnövekedett felelősségének, a civil jogvédő egyesület ezért átszervezi tevékenységét és meghatványozza erőfeszítéseit. Mindemellett weboldalán kialakított egy új aloldalt, ahol tájékoztatókat, híreket tesz közzé a koronavírus járvánnyal kapcsolatban.

 

További információ ezen a linken.

 

5. Az Amnesty International Magyarország hírei

Fortélyos félelem igazgat a magyar bíróságokon - az Amnesty International Magyarország jelentése

 

Miközben a bírák úgy vélik, hogy az ítélkezési függetlenségük nagyjából sértetlen, a bíróságok szervezeti függetlenségét és a bírákat is több irányból érik támadások – derül ki az Amnesty International Magyarország legfrissebb jelentéséből.

 

A Fortélyos félelem: erősödő kontroll a magyar bíróságok felett című jelentés bemutatja azokat a külső és belső tényezőket, amelyek veszélyt jelentenek a magyar bíróságok függetlenségére, illetve részletesen elemzi, hogyan hatnak a bíróságok elleni támadások a magyar bírákra. A jelentés alapjául tizennégy, a bírósági rendszer különböző szintjein dolgozó bíróval készített interjú szolgál. A kutatást az Amnesty International Magyarország készítette 2019 novembere és 2020 januárja között.

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

A kormány vonja vissza a nem jogi elismerésének betiltását - az Amnesty International Magyarország állásfoglalása

 

Az Amnesty International aggodalommal figyeli, hogy a magyar kormány egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely súlyosan sérti a transznemű és interszex emberek jogait, miközben minden erőfeszítésével arra kellene koncentrálnia, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül, mindenki számára garantálja az egészséghez való jogot,

illetve olyan sürgős intézkedéseket hozzon, amelyek megfékezhetik a koronavírus-járványt.

 

A transznemű embereknek biztosítani kell a lehetőséget, hogy nemüket önazonosságuknak megfelelően jogilag garantált, gyors,hozzáférhető és átlátható eljárás során elismertethessék. Minden államnak garantálnia kell, hogy a transz emberek az emberi jogaikat sértő folyamat nélkül olyan okmányokhoz juthassanak, amelyek nemi identitásukat tükrözik.

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

A koronavírus és az emberi jogok - az Amnesty International Magyarország képzése

 

Az Amnesty International Magyarország online emberi jogi oktatási kurzust indít az emberi jogok és a koronavírus-járvány közötti összefüggésekről. A kurzus végére megérted, hogy milyen hatásai vannak a koronavírusnak az emberi jogokra, átlátod, hogy a különböző államoknak milyen emberi jogi kötelezettségei vannak a világjárvánnyal kapcsolatban és megismered, hogy a koronavírus kapcsán, hogyan tehetsz te is úgy a társadalmi felelősségvállalás elősegítésért, hogy cselekedeteid az emberi jogokkal is összhangban legyenek.

 

További információ ezen a linken érhető el.

 

6. ProBono Péntek program és webinárium-sorozat a PILnet Alapítványtól

A PILnet Alapítvány ügyvéd partnerei segítségével elindítja a ProBono Péntek programot,  amelynek keretében előzetesen megjelölt pénteki napokon az ügyvédi irodák félórás idősávokban ONLINE tanácsadást nyújtanak nonprofit szervezeteknek, szakértelmüknek megfelelő témákban. A tanácsadás megegyezés szerinti platformon, de akár egy egyszerű telefonhívás keretében is megvalósulhat. Az egyeztetésben, technikai megvalósításban a PILnet Alapítvány nyújt segítséget.

 

Első körben az alábbi időpontokra lehet jelentkezni:

Április 17. 9:00 és 18:00 között fél órás időközökben: MUNKAJOG

Április 24. 9:00 és 18:00 között fél órás időközökben: MUNKAJOG

Április 24. 9:00–9:30 vagy 9:30–10:00: Civil szervezetek nyilvántartásba vételével, működésével, változásbejegyzésével, megszüntetésével kapcsolatos kérdések

 

2019 őszén a PILnet Alapítvány pro bono ügyvédi programja ingyenes webinárium-sorozatot indított, amelynek során szakértő ügyvédi irodák és vállalati jogászok civil szervezeteknek nyújtanak segítséget különböző compliance témákban. A sorozat legújabb darabja, Érthetően az adóhatósági ellenőrzésről már megtekinthető a PILtax20 jelszó megadásával. Az előadás a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban is tartalmaz hasznos információkat!

 

További információ ezen és ezen a linken érhető el.

 

7. Távmunka megoldások a NIOK-tól

Még ha a civil szervezet nem is készült fel eddig rá technikailag, az otthoni munkavégzést lehetővé tevő eszközöket gyorsan üzembe lehet helyezni.

 

Kommunikációs megoldások

  • Zoom -  video- és audiokonferencia-platform, amely egyszerűen használható, de kiterjedt funkcionalitású online találkozókat és csoportos üzenetküldést tesz lehetővé.
  • Slack - népszerű kommunikációs eszköz, amely nem enged elveszni a szerteágazó témák és hozzászólások között.

Dokumentumkezelés és együttműködés

  • Box - A Box egy nagyszerű lehetőség kis szervezetek számára (ahol 10 vagy annál kevesebb licencre van szükség), amelyek a dokumentumok gyors felhőbe történő áthelyezésére törekszenek.
  • Asana - feladatkezelő, amely nagy segítséget nyújt a távolról történő csoportos munka összehangolásában

Kettő az egyben - felhő alapú irodai alkalmazások

  • Microsoft O365 Business és Enterprise - mit tud az általános irodai alkalmazásokon kívül?
    • Teams - hatékony kommunikációs és dokumentumkezelési megoldást jelent az otthonról dolgozók számára - fájlok megosztása, együttműködés a dokumentumokban, csoport szintű csevegés, találkozók, munkacsoportok létrehozása.
    • SharePoint - kicsit több beállítást igényel, de hasznos lehet, különösen, ha dokumentumokat próbál megosztani külső érdekelt felekkel és munkatársakkal.
  • A Google for Nonprofits a G Suite alkalmazásától függetlenül ingyenesen elérhető a civileknek, és tartalmazza a Google Drive üzleti verzióját (Google Drive Basic). Ez az egyik leggyorsabban létrehozható dokumentumtár a felhőben, ahol beállíthatóak a megosztási és hozzáférési engedélyek.

Ha az aláírásokhoz nincs otthon szkenner, postára pedig nem akar menni

 

További információ ezen a linken.

 

8. Online kurzus! Nemi szerepek és egyenlőtlenségek - képzés a Közélet Iskolájában

A nemi szerepelvárások és a nemek közötti egyenlőtlenségek mindenütt megjelennek és mindenkire hatással vannak. Korlátozzák a viselkedésünket, önkifejezésünket és az álmainkat is. Ahhoz, hogy meg tudjuk változtatni ezt a mélyen rögzült munkamegosztást és szokásrendszert, először alaposan meg kell érteni a hozzá kapcsolódó társadalmi folyamatok működését. 

 

Csatlakozz a hétvégére és gondolkodj az alábbi kérdésekről:   

- Hogyan lesznek biológiai különbségekből társadalmi egyenlőtlenségek? 

- Mi az a jóindulatú szexizmus vagy az üvegplafon? 

- Miért nem marad otthon a több apuka a gyerekével? Miért csak 11% a női képviselők aránya?

- Miben korlátoznak ezek a szerepek, és miért ennyire nehéz megszabadulni tőlük? Milyen lehetőségek vannak a változtatásra? 

 

A kurzus felépítése: A kurzus április 19-től április 27-ig tart. Az időszak alatt fix időpontban lesz két videóchates alkalom, amihez szüksége lesz a résztvevőknek kamerával és mikrofonnal ellátott telefonra vagy számítógépre. Csak akkor jelentkezz, ha részt tudsz venni ezeken az alábbi időpontban: 2020 április 19. (vasárnap) 15-17 óra és április 27. (hétfő) 17-19 óra.

 

Jelentkezés ezen a linken április 13-ig.

 

További információ ezen a linken.

 

9. Legyen a digitális oktatás mindenkié! - a Láncreakció és a Láthatatlan Tanoda kampánya

A Láncreakció projektcsapata és a Láthatatlan Tanoda Ablak a padra néven szakmai szereplőket, önkénteseket és adományozókat összekapcsoló kampányt indít, amelynek keretében digitális eszközökhöz segítik a digitális oktatásból kiszoruló gyerekeket.

 

A kampányban tanodák és közösségszervezők 20 településen mérik fel az igényeket, amelyeket elsősorban cégek tárgyi és pénzadományaiból, illetve magánszemélyek pénzadományaiból igyekeznek kielégíteni. Az eszközök szállításához, valamint telefonos mentoráláshoz (segítségnyújtáshoz a gépekkel kapcsolatban) van szükség önkéntesekre.

 

Jelentkezés szállító önkéntesnek és mentor önkéntesnek.

 

További információ ezen a linken.

 

10. Elindult a színházi háttérszakmák áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap

Április 1-jén indul a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Segélyalapja, amely rendkívüli jövedelempótló gyorssegélyt nyújt színházi és táncművészeti alkotók, színházi művészeti, műszaki és adminisztratív dolgozók részére.

 

Magyarország Kormánya által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet az előadó-művészeti szférát elsők között sújtotta. A színházak bezárásával, a szabadtéri rendezvények elmaradásával, számos filmes és színházi projekt leállásával több ezer, a hazai kultúra területén dolgozó maradt bevétel nélkül. 

 

Az előadó-művészeti területen dolgozók jelentős része szabadúszó, illetve - mert ez sokszor nem döntés kérdése - kényszervállalkozó, akiknek nincs havi fix fizetése. A jövedelmük az általuk teljesített előadásoktól, feladatoktól függ: ha nincs előadás, nincs gázsi. A FESZ a leginkább kiszolgáltatott területeken dolgozók támogatására gyűjt.

 

Ezen a linken lehet hozzájárulni a fenti célokhoz.

 

További információ ezen a linken.

 

***

Hasznos linkek:

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civileknek (pl. lejárató kommunikáció esetén): https://tasz.hu/cikkek/tudnivalok-baratsagtalan-kornyezetben-mukodo-civil-szervezeteknek

Informatikai biztonságban segítő kérdőív:

https://www.surveymonkey.com/r/VHNMQMF

Megfelelőségi eszközök és webinarok civil szervezeteknek a PILnet-től:

http://probonougyved.hu/civil-kisokos.html

https://www.europeanprobonoalliance.org/webinars/

Civil szervezetek beszámolói a bírósági honlapon kereshetőek (amennyiben bárki a civil szervezetek átláthatóságát kérdőjelezné meg Facebook-oldalatokon vagy helyi szinten): https://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

GDPR megfelelés röviden:

https://docs.google.com/document/d/1VLOAGr9wqlsn0Q5ScWoGjx8-eNgdJJyT-wMg9cYhxQg/edit?usp=sharing

 

***

A vonatkozó adatkezelési szabályzat itt érhető el: https://docs.google.com/document/d/1MCm0oVkHExIDiZoDkDPjTD94HRMy_dv9-ByVdQyM-Dk/edit?usp=sharing

 

Üdvözlettel,

Oravecz Ágnes

Ökotárs Alapítvány

a Civilizáció szerveződés nevében

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB