Orosz sormintát követnek Orbánék

Mindig is sejthető volt, hogy a magyar kormány egyre több lépése mögött Putyin árnyéka húzódik. Így volt ez az EU-ellenes hadjáratok, a metrókocsi-biznisz, a paksi atompaktum, a CEU ellehetetlenítése vagy épp a civilszervezetek vegzálása kapcsán is. A most benyújtott, ráadásul ismét csak gyanús hirtelenséggel és erőszakossággal betolt civilellenes törvény azonban immár a bizonytalan kétkedőket, a hithű trollokat és a fizetett elemzőket is meg fogja győzni arról, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az oroszok kottájából játszik.

Ha úgy tetszik: Putyin csicskásai.

Oroszországban 2012-ben lépett hatályba az a törvény, amelyet most a magyar kormány lemásolt. Célja ugyanaz: megbélyegezni és hitelteleníteni a civilszervezeteket. Míg az oroszok egyenesen "külföldi ügynököknek" nevezik a civileket a jogszabályban, a magyar tervezet ennél "megengedőbb", mert csak "külföldről támogatott szervezetnek" titulálja a célkeresztbe vett civileket. Igaz ezzel együtt a rezsibiztos szintjén hajtott, meglehetősen alacsony színvonalú kormányzati kommunikáció hangosan ügynöközik mindenkit, aki a kormánytól eltérő gondolatokat enged meg magának.

Az orosz és a magyar jogszabály indoklása is mintha Schmitt Pál-módra volna átmásolva: mindkét kormány azzal érvel, hogy ezek a társaságok "politikai tevékenységet végeznek", ilyenformán pedig nem annak az országnak az érdekében cselekednek, ahol jelen vannak, hanem saját, vagy külföldi érdekek szolgálatában állnak.

A magyar Országgyűlés elé terjesztett fideszes javaslat szinte szóról szóra veszi át többek között azt a kitételt is, hogy ezeknek a szervezeteknek mely sajtótermékekben és miként kell feltüntetniük magukról, hogy ők bizony külföldről támogatott társaságok. A Fidesz arra sem vette a fáradtságot, hogy legalább a szórendet érdemben megváltoztassa annál a pontnál, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának veszélyével indokolja a civilek irányába mutatott fokozottabb figyelmet. Az pedig már tényleg az önleleplezés teteje, ahogy az orosz és a magyar törvényjavaslat egyaránt  kijelenti: a vallási szervezetek nem tartoznak a szabályozás hatálya alá.

Érdemes megjegyezni még, hogy a Szentpétervári Európai Egyetemet nemrég az orosz vezetés azért záratta be, mert a hivatalos indoklás szerint az egyetem nem felelt meg a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályoknak. A valós indok ezzel szemben az, hogy az egyetemet Soros György is támogatta, a szabad felfogású intézmény tanulói és oktatói pedig olykor kritikus véleményeket is megfogalmaztak az orosz államvezetéssel szemben.

Orbán Viktor és a Fidesz immár láthatóan nem is titkolja, hogy Putyin kottájából játszik. Ez rájuk nézve szégyen, Magyarországra nézve viszont komoly veszély. Előbbi a Fidesz baja, utóbbi ellen nekünk kell tennünk.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százharminchatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.