Orosz-japán viszony új alapokon

Tokio-Budapest, 2016. december 16. péntek (MSZF)

A japán-orosz viszonyt 70 évi szembenállás után az együttműködésre és a kapcsolatok építésére kell alapozni – értett egyet Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sinzó japán miniszterelnök pénteki közös sajtóértekezletén, Putyin Japánban tett kétnapos látogatásának befejeztével.

      Mint a Magyar Békekör jelentette, bár továbbra is várat magára a II. világháborút lezáró orosz-japán béke megállapodás, benne a Kuril-szigetek Japán által igényelt visszacsatolása, a felek úgy döntöttek, hogy noha továbbra is ezt tartják stratégiai céljuknak, a kérdés megoldásához új módon viszonyulnak: együttműködésük elmélyítésével, különösen gazdasági téren, és az emberi kapcsolatok építésével.

     Elhatározták, hogy különleges gazdasági státussal ruházzák fel a szigeteket, közös vállalkozásokat hoznak létre, egyszersmind vízummentes szabad mozgást biztosítanak egymás állampolgárainak a szigetek között. Konkrét tárgyalásokat kezdenek a négy szigeten folytatandó közös gazdasági vállalkozásokról.

     „Vlagyimirral egyetértettünk abban, hogy ezen az új úton haladva nyélbe fogjuk ütni a béke megállapodást” – mondta a japán kormányfő.

     Putyin szabad mozgást javasolt Szahalin és a Japánhoz tartozó Hokkaido sziget között. Oroszország vízummentessé tenné azoknak a japánoknak a Dél-Kuril-szigeteken történő látogatását, akik őseik sírjait szeretnék felkeresni. „Megegyeztünk, mindent megteszünk, hogy szabad beutazást biztosítsunk azokba a térségekbe, amelyek eddig zárva voltak előttük. Először Szahalin és Hokkaido között javasoltam a szabad mozgás megteremtését” – mondta az orosz elnök.

     A Dél-Kuril-szigeteken olyan viszonyokat teremtenének, amelyek között japánok és oroszok együtt élnének állampolgárságuk megtartásával, amolyan társbérlőként. „Együttélés és közös felvirágzás” – fogalmazott a tárgyalások végeztével pénteken tartott közös sajtóértekezleten Abe Sinzó.

     A Békekör megjegyezte: a magyar közszolgálati média nem adott hírt a japán-orosz legfelső szintű tárgyalások eredményéről, sem pedig a kapcsolatépítés új filozófiájáról.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB