Orbán hiába próbált boltolni Strachéval, az EU gyorsan lenyomta a jogi ármánykodást Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

https://b1.blog.hu/

Az Európai Tanács szakértői szerint a magyar rendőrök igenis verik az illegális migránsokat 

• A német kancellár és a francia elnök sajnálatos módon épp azt támogatja az EU-s csúcs előtt, amit Orbán legújabban kézzel-lábbal ellenez

• Kovács Zoltán: Ugocsa non coronat! 

                                               Nemzetközi sajtószemle, 2018. szeptember 18.

 

Kurier

kurier.jpg

Felsült az osztrák alkancellár, aki a Gulyás Gergellyel folytatott bizalmas megbeszélés után azzal akart segíteni a magyar kormánynak, hogy az EU jogi szolgálatától kért szakvéleményt arról, mennyire volt jogszerű a strasbourgi szavazás. Strache azt szerette volna kimondatni, hogy a tartózkodásokat is figyelembe kellett volna venni a voksok összeszámlálásakor, ám a szakértői testület azt válaszolta a hivatalos bécsi megkeresésre, hogy nem illetékes a kérdésben. Az érvelés úgy hangzik: nem szokás a Tanács részéről eljárási kérdésekben más uniós intézmények gyakorlatát megítélni. Azon kívül nem vitás, hogy az Európai Parlamentnek jogában állt jogállami eljárást kezdeni a 7-es cikk alapján, ám hogy miként jutott el odáig, az nem a Tanács dolga. A Bizottság pedig úgy reagált az osztrák próbálkozásra, hogy az EP független. Amúgy az európai ügyekkel foglalkozó Tanács akkor tűzi napirendjére a strasbourgi döntést, amikor befut hozzá Tajani elnök levele a fejleményekről, ám ez még nem történt meg.

https://kurier.at/politik/ausland/strache-blitzt-mit-forderung-an-eu-zu-ungarn-ab/400120979

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Az Európa Tanács Kínzás elleni Bizottsága azzal vádolja a magyar rendőrséget, hogy az súlyosan bántalmazza a menekülteket a déli határon. A testület megfigyelői a határtérségben készült jelentésben arról számolnak be, hogy nagyon sok megkérdezett szerint a magyar hatóságok gumibottal verték, rugdalták, illetve másfajta módszerekkel bántalmazták őket, miután bejutottak az országba a kerítésen keresztül. A szakértőkkel utazó orvos megállapította, hogy a sérülések veréstől származnak. Ily módon tovább fokozódik a nemzetközi nyomás, miután az Európai Parlament az uniós alapértékek miatt eljárást kezdeményezett Magyarország ellen.  

https://www.sueddeutsche.de/news/politik/europarat-beobachter-werfen-ungarns-polizei-misshandlung-vor-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-180918-99-00838

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák kancellár berlini és párizsi látogatása után a lap azt jelentette, hogy a migrációs válság megoldásában a megerősített határvédelem jelenti a legkisebb közös nevezőt, de Kurz aggódhat a holnapi-holnaputáni salzburgi EU-csúcsértekezlet miatt, mert a tervvel szemben ellenállás bontakozik ki a déli és keleti tagállamok soraiban. A politikus azt reméli, hogy az egyeztetésen sikerül nagyot lépni előre, csakhogy az olaszok, spanyolok, görögök és magyarok nem szeretnék, ha bárki korlátozná a nemzeti szuverenitásukat. Már ha valóban az érintett kormányok beleegyezése nélkül lehet majd kirendelni a Frontex egységeit. Kurz azt mondta Párizsban, hogy a délieknek el kell fogadniuk a segítséget. Ugyanakkor Macron változatlanul a menedékkérők igazságos elosztása mellett van, ám a kancellár szerint ez csak önkéntes alapon lehetséges. Mint mondta, inkább az árkokat kellene betemetni, amivel főként a francia elnök és Orbán Viktor rossz viszonyára célzott.  Kurz ma egyébként Rómába látogat a tanácskozás előkészítésére.  

https://diepresse.com/home/ausland/eu/5498148/Kurz-muss-um-GipfelErfolg-bangen?from=suche.intern.portal

Guardian

guardian.png

Kovács Zoltán még Orbán Viktornál is messzebb ment, amikor kijelentette, hogy Magyarország ellenáll az uniós bevándorlás bármiféle reformjának a jövő májusi európai választások előtt. Mint emlékezetes, a kormányfő azt közölte tegnap az Országgyűlésben, hogy ellenzi a központosított határellenőrzést, illetve a migráció támogatását. A politikus a múlt héten elszigetelődött Strasbourgban, amikor a Néppárt többségének segítségével jött létre a kétharmad a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindításához. A szóvivő most azt közölte, hogy több ország továbbra is évente több száz embert kíván beengedni, mert ily módon igyekszik pótolni a hiányzó munkaerőt, azon kívül a migránsbarát, globalista elit próbál kész helyzetet teremteni az új EP számára, de ilyen kérdésekben csakis a választás után szabadna határozni.

Arról is beszámolt, hogy a miniszterelnök az eheti salzburgi csúcson szembe fog szállni minden javaslattal, ha azok azt célozzák, hogy a jövő májusig hátralévő időben bármit is módosítsanak az EU menedékpolitikáján. Szerinte nem szabad a németeket és a franciákat követni. Megismételte, hogy a Bizottság terve, miszerint meg kell erősíteni a külső határvédelmet, gyengítené a nemzeti szuverenitást, ezért az elképzelésből nem lesz semmi. Hogy a konzervatív képviselők egy hete Magyarország ellen foglaltak állást, az szerinte azt jelzi, hogy nem csupán a baloldal napirendjén szerepel a bevándorlás elősegítése. Hozzátette, hogy a következő Parlament összetétele egészen más lesz, mint a mostani. A lap megjegyzi, hogy egy hete nagy csapás volt Orbán számára, amikor az osztrák kancellár és az EPP frakcióvezetője is cserbenhagyta.

https://www.theguardian.com/world/2018/sep/17/hungary-vows-to-keep-up-fight-against-eu-border-protection

Die Welt

die_welt.jpg

Az Orbán és Merkel közti törésvonalból szakadék alakul ki, miután a magyar kormányfő a kancellárt teszi felelőssé az EP határozatáért. A politikus most még inkább a nyílt összecsapásra játszik, noha még nem is olyan régen a német miniszterelnök látványosan fogadta Berlinben. A látogatás arra utalt, hogy a házigazda, aki nem sokra becsüli magyar kollégáját, belenyugodott abba, hogy partnernek tekintse a másikat, még ha nem is könnyű partnernek. Kettejük viszonya az elmúlt években fagyos, időnként szinte ellenséges volt. De soha nem volt annyira rossz a kapcsolat, mint most. Orbán teljesen egyértelműen a CDU-képviselőket okolta a jogállami eljárás ügyében elszenvedett kudarcért. Más szavakkal: szerinte Merkel tette lehetővé a procedúrát és nem kizárt, hogy azt a Fidesz kizárása, vagy felfüggesztése követi ez EPP-ben.

Orbán következetesen egy olyan képet vázol, miszerint Németország ismét uralkodni kíván Európa fölött. Berlint látja a kvótadöntés mögött is, holott a német kormányok a világháború óta azon voltak, nehogy a földrész úgy gondolják, hogy Berlin érezteti velük a hatalmukat. A magyar kormányfő nem is olyan azt közölte, hogy Merkel nagy politikai árat fog fizetni a menekültek elosztásának tervéért és Budapest gondoskodott is arról, hogy ez így legyen. Mindent elkövetett a döntés végrehajtásának megakadályozásáért, de közben azt is pontosan tudta, mennyire fontos a jó viszony a németekkel, illetve a CDU-val. Úgy hogy Orbán egy ideig vissza is fogta magát, és Gulyás Gergelyre bízta a kétoldalú kapcsolatok karbantartását. Ám úgy tűnik, ezen már a múlt, a magyar miniszterelnök Merkelnek tudja be a strasbourgi döntést. Ennélfogva alighanem név szerint támadja majd a kancellárt az EP választási kampányában, és a szabadság sírásójának állítja be. Mármint olyasvalakinek, aki eltemeti a demokratikus nemzetállamok szabadságát, és aki meg akarja szabni azok sorsát. Orbán Egyúttal azt reméli, hogy az uniópártok meggyengülve kerülnek ki az erőpróbából.

https://www.welt.de/politik/ausland/article181559022/Ungarn-Die-Kluft-zwischen-Orban-und-Merkel-wird-zum-Abgrund.html?wtrid=onsite.onsitesearch

Der Standard

der_standard.jpg

Paul Lendvai arra figyelmeztet, hogy hiba volna a magyar miniszterelnököt sértett májas hurkának, azaz olyan valakinek tekinteni, aki felhúzta az orrát. Az „Orbán pávatánca” c. írás szerint sok EPP-képviselőt megdöbbentett és zavart a magyar politikus engesztelhetetlen fellépése a plenáris ülésen, illetve kereszténydemokraták frakcióülésén. Nagyban hozzájárult, hogy jókora pofont kapott a világ szemében. A politikus hat éve maga mondta el a nyilvánosság előtt, hogy látszólagos engedményekkel meg kell téveszteni az EU-t. Ám most nem szabad úgy venni ezt a végletesen cinikus profit, aki 30 éve trükközik, intrikál, manipulál, mint aki duzzog. Ő ugyanis odahaza semmilyen kockázatot nem vállal az EP-ben elszenvedett vereséggel. Éppen ellenkezőleg: bizonyosan a választási hadjárat fő témája lesz, hogy meg kell védeni a nemzetet a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták és politikusok, valamint Soros hazai „zsoldosai” ellen.  

A megosztott és részben megvásárolt ellenzék nyomora, a sajtó helyenként a szocialista korra emlékeztető, szinte teljes ellenőrzése, az igazságszolgáltatás, valamint a rendőrség kézbentartása, de elsősorban Orbán megkérdőjelezhetetlen hatalma szavatolja, hogy a politikus döntsön minden lényeges ügyben. A strasbourgi határozat kapcsán az egyetlen veszély számára az, ha az unió a korrupciós gyanú miatt netán visszafogná az anyagi támogatást a következő hosszú távú pénzügyi időszakra. De ki tudja, mi történik az elkövetkező években. Orbán és jobboldali-populista német, illetve olasz barátai mindenesetre nagy előretörésre számítanak jövő májusban.

https://derstandard.at/2000087520607/Orbans-Pfauentanz

FT

financial_times.jpg

A kommentár súlyos hibának nevezi, hogy a brit toryk Magyarország mellett álltak ki az Európai Parlament múlt heti szavazásakor. Az elemzés szerint az ok az volt, hogy Nagy-Britannia számára immár mindennél fontosabb a Brexit, annak érdekében még a liberális demokrácia támogatásáról és védelméről is lemond. Strasbourgban csaknem 450 képviselő marasztalta el Orbán Viktort, amiért az fokozatosan átcsúszik tekintélyelvűségbe, megsérti a szervezet értékeit és szabályait. Az európai konzervatívok nagy többsége úgy döntött, hogy a jogállamra, a tanszabadságra, a független sajtóra és a migránsokkal szembeni alapvető tiszteletre voksol. Nem úgy a brit jobboldal, amely azt az utasítást kapta, hogy az indítvány ellen kell szavazni. Arra hivatkozva, hogy az EU nem avatkozhat be más államok belügyeibe. A miniszterelnöki hivatal később arról igyekezett meggyőzni a szövetségeseket, hogy a párt nem alázkodik meg Orbán előtt. De ez már túl később jött és túl kevés volt.  

Az eset mutatja, milyen zavarban van az ország. Már nem képes eldönteni, kik a barátai. Vagyis nem érdekes, hogy Magyarország eltávolodik a liberális demokráciától, Londonnak a kilépés fontosabb. De hogy nem marasztalták el Orbánt, abból Maynek még gondjai lesznek odahaza is. Olyan emberrel állt össze, aki flörtöl az antiszemitizmussal. Vagyis mostantól kezdve amikor a toryk a zsidóellenesség miatt támadják a Munkáspártot, az ellenzék a szemére fogja hányni a strasbourgi szavazást. A kormánypárt ostoba és elkerülhető hibát követett el. Nem kétséges, hogy Nagy-Britanniának felül kell vizsgálnia helyét a nemzetközi színtéren, ám ezt nem az értékek vagy az erkölcsi alapállás rovására kellene tennie.

https://www.ft.com/content/34235c0e-ba62-11e8-8274-55b72926558f

Die Presse

die_presse.jpg

Miután a múlt héten élesen összecsapott az olasz belügyminiszterrel egy bécsi uniós tanácskozáson, a luxemburgi diplomácia vezetője populistaellenes frontra szólította fel az Európa-barát pártokat. Asselborn azzal érvelt, hogy ő és a többi szociáldemokrata harcolni kíván a békéért, a szabadságért, az EU értékeiért. A populisták azonban a nemzeti érdekeket a közös szabályok fölé akarják helyezni, igyekeznek mai formájában szétzúzni a szervezetet, ám ezt nem szabad megengedni nekik. Megjegyezte, hogy 15 éve jár európai tanácsülésekre, de olyat még magyarok és a lengyelek sem engedtek meg maguknak, mint amit Salvini. Mint emlékezetes, az olasz politikus kijelentette: az elöregedő Európa bajára az a megoldás, ha ismét több gyerek születik, mert az jobb, mintha új rabszolgákat hoznak a földrészre.

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5497931/Asselborn-will-AntiPopulistenFront-gegen-Salvini?from=suche.intern.portal

 

cikkfeltöltő: 
GB