Október 23. - Közösen tüntet az ellenzék a Kossuth téren

http://nepszava.hu/cikk/1142928-oktober-23---kozosen-tuntet-az-ellenzek-...

A Közös Ország Mozgalom szervezésében nyolc ellenzéki párt – DK, Együtt, Liberálisok, MoMa, Momentum, MSZP, Párbeszéd – és a civil szféra prominensei közös demonstráción követelik az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását október 23-án.

A Közös Ország Mozgalom szerint csatlakozhat még a fenti névsorhoz az LMP, az ő részvételük egyeztetés alatt, de a Jobbik biztosan nem csatlakozik a tüntetőkhöz. A Váltsunk rendszert közösen elnevezésű esemény október 23-án fél 5-kor kezdődik a Kossuth téren. Mindazokat a pártokat és civileket várják a demonstrációra, akik eddig is az igazságtalanságok megszüntetésén munkálkodtak, hogy közösen határozzák meg azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom egy új, igazságos hatalommal szemben támaszt.

A felhívásban azt írják: "elegünk van a magát nemzetinek és együttműködőnek hazudó, valójában önző, korrupt és igazságtalan rendszerből! Elegünk van abból, hogy a polgárok kisebbségét képviselő hatalom a többség véleményét figyelmen kívül hagyva kormányoz! Elegünk van abból, hogy az ország vagyonát egy szűk kör a saját politikai és gazdasági pozícióinak megerősítésére használja!

A Közös Ország Mozgalom azért küzd, hogy Magyarország végre a polgárainak közös országa legyen, ahol a közügyek valóban közös ügyek, a hatalom forrása pedig kizárólag a választók többségének akarata. Ezért hoztuk létre a lehető legszélesebb körű összefogást egy olyan új választási rendszer megalkotására, amelyben minden politikai párt esélyei egyenlőek és minden polgár szavazata egyformán számít. A pártok közös munkájával megszületett törvényjavaslat a napokban benyújtásra kerül az Országgyűlés elé.

Nem gondoljuk, hogy a saját hatalmától megittasult parlamenti többség önként lemondana az ezt a hatalmat bebetonozni hivatott jelenlegi választási rendszerről. Ezt nekünk, a választópolgároknak kell közösen kikényszerítenünk, ha nem akarunk újabb négy évig a jelenlegi igazságtalan rendszerben élni! - írják.

A tüntetésen beszédet mondanak az aláíró pártok és az igazságtalanágokért küzdő civil szervezetek képviselői, a Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton. 

cikkfeltöltő: 
GB