Okafogyottá válhat a kvótáról szóló népszavazás?

Ankara-Budapest, 2016. augusztus 2. kedd (MSZF)

   Ha Törökország októberben megnyitja határait a migránsok tömege előtt, okafogyottá válhat a betelepítési kvótáról október 2-ra kiírt népszavazás, mert többé nem az lesz a kérdés, hogy engedünk-e Brüsszelnek vagy sem, hanem az, hogy mit tudunk tenni több millió ide vándorló emberrel – hívta fel a figyelmet a Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum kedden kiadott közleményében.

    Ha ugyanis az Európai Unió nem tartja be Törökországnak tett ígéretét, és októberig, azaz a magyarországi kvóta-népszavazásig nem adja meg a vízummentességet Törökországnak, akkor a török kormány sem fogja tiszteletben tartani a március 18-i megállapodást, és Európára engedi a területén és a térségben összegyűlt migránsokat – adta értésre Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában megjelent interjújában.

    A Magyar Szociális Fórum azt kérdezi a kormánytól, mit választ: a vízummentesség megadását Törökországnak, vagy a várható tömegáradatot? Az MSZF azt javasolja Orbán Viktor kormányának, hogy gyorsan jusson megállapodásra Ankarával.

    A törökök által megjelölt határidő lényegében egybeesik a betelepítési kvótáról kiírt hazai népszavazással. De ha megindul az újabb tömegáradat, többé nem az lesz a kérdés, hogy engedünk-e Brüsszelnek, vagy sem, hanem sokkal prózaibb gondokkal kerülhetünk szembe itt, a határainkon! A népszavazás pedig hatástalan eszköznek bizonyulhat velük szemben – figyelmeztet a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum.

    Hazánk politikai vezetése sokkal nagyobb energiát fordít az okozatok kezelésére, mint az okok kiküszöbölésére. Pedig Magyarországnak azokkal az országokkal kellene összefognia, amelyek a népvándorlásnak úgy akarnak véget vetni, hogy saját földjükön biztosítsanak békét és megélhetést az embereknek, azaz kiküszöböljék a migráció okait - írta a Munkát-Békét-Biztos Megélhetést jelszaváról ismert társadalmi mozgalom.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

 

cikkfeltöltő: 
GB