A neves finn íróval, Bengt Ahlfors-szal ünnepel az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A neves finn íróval, Bengt Ahlfors-szal ünnepel az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely

 

Világszerte játszott sikerdarabok szerzője 30 év után újra hazánkba jön a Színházkomédia című műve bemutatójára

Színházkomédia

Harminc év után újra Magyarországra érkezik Bengt Ahlfors neves finn író, számos világszerte játszott vígjáték szerzője, hogy megtekintse nagysikerű darabja a Színházkomédia premierjét az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely előadásában. Az országszerte játszó társulat jubileumi, 10. évada keretében Koltai Róbert rendezésében különleges előadással készül, amelyet április 29-én egy parádés és meglepetésekkel teli szereposztással láthat a közönség a Szentendrei PMK-ban. A finn szerző - akinek darabjait több hazai színházban is játszották – együtt ünnepel majd az alkotókkal és a szereplőkkel. További érdekesség, hogy Ábrahám Edit színésznőt ebben a darabban lép újra a világot jelentő deszkákra, több év kihagyás után a Színházkomédiában láthatja újra együtt a közönség a Barátok közt sorozatbéli kollégájával Farkasházi Rékával.

 

Az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely az elmúlt tíz esztendőben az ország számos pontján közel félmillió embernek mutatta be színes repertoárját, minőségi felnőtt- és ifjúsági előadásait. Jubileumi évadukat 2016 szeptemberében kezdték meg a társulatnak otthont adó Szentendrén. Megalakulásuk 10. évfordulóján igazán különleges produkcióval szerettek volna előrukkolni; így a finn Bengt Ahlfors nagysikerű darabját, a Színházkomédiát választották, amely egy káprázatos vígjáték, a rendezésre pedig nem mást, mint Koltai Róbertet kérték fel. Szentendrén április 29-én tartják a premiert, amely meglehetősen egyedinek ígérkezik, mert a darab szerzője Bengt Ahlfors is jelen lesz. A finn író-rendező számos darabját mutatták már hazai színházak, de az elmúlt három évtizedben személyesen nem volt jelen egyetlen magyarországi előadáson sem.

„Boldogan teszek eleget az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely meghívásának, s külön öröm számomra, hogy egy szentendrei színtársulat mutatja be a Színházkomédiát, mert 30 évvel ezelőtt jártam ezen a csodálatos helyen, sok szép emlék köt ehhez a kis városhoz. Izgatottan várom a bemutatót, nagyszerű előadásnak ígérkezik” – mondta a darab szerzője Bengt Ahlfors.

A kortárs szerző Bengt Ahlfors vígjátéka egy időtlen színházi világ mindennapjai közé kalauzolja a nézőket. Igazi kulisszajárás. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be, a kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait. S mindeközben gyönyörűen felismerhetőek mindennapi viszonyaink, emberi kapcsolataink, amelyek a Színházkomédiát figyelve egy rendkívül mulatságos és keserédes világot rajzolnak elénk.

„Bengt Ahlfors színházi rendező, író számtalan színdarabot rendezett, köztük Shakespeare, Moliere, Brecht, O’Neill, Csehov műveit, ám az elmúlt húsz évben kizárólag saját drámáit vitte színre, melyek igen kedveltek egész Európában. Könnyen érthető, igazán mai, humorban gazdag anyag, Márton András fordításában – mondta Ivancsics Ilona színésznő. Úgy gondolom, hogy jó vígjátékot csinálni kifejezetten nehéz. Koltai Róbert az, aki erről a műfajról nagyon sokat tud. Kiválóan bánik a színészekkel, igazán jól kezeli őket és nagyon alapos. Nem véletlenül őt kértük fel a darab rendezésére. A darabválasztáskor pedig nem titkolt célunk volt, hogy valami olyat mutassunk meg, ami igazán rólunk, színészekről és a munkánkról szól. Mindezt úgy, hogy a külvilág, a néző betekintést nyerjen a kulisszák mögé, felénk, hogy aztán együtt nevethessünk, talán még önmagunkon is”– tette hozzá a szentendrei magánszínház alapító vezetője.

Koltai Róbert színész, rendező úgy fogalmazott – „egy nagyon jó színészcsapat vállalkozott arra, hogy meghódítsa a közönséget ezzel a szenzációs darabbal. Az mindig nagyon izgalmas, ha színészek színházról mesélnek, színházat a színházban játszanak. Titkokat árulnak el magukról, szakmájukról. Ez egy fergeteges komédia, amiben van valami szép és szomorú is. Rengeteg műhelytitokról rántja le a darab a leplet. Külön érdekesség és biztató, hogy a fordítást Márton András az akkori feleségével - aki finn volt – készítette, mert így valóban erős alapokon nyugszik a darab. Igazi örömet okoz annak, aki jó szívvel és szeretettel ül be a nézőtérre.”

Az előadás felhőtlen szórakozást kínál, melyet már a kitűnő szereposztás is szavatol: Ivancsics Ilona, Kertész Péter Farkasházi Réka, Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs, Nagy Enikő, Király Adrián, Szalma Tamás és nem utolsó sorban Ábrahám Edit, aki az elmúlt években nem vállalt sehol szerepet, most viszont elfogadta az IISZT felkérését és egy olyan színésznőt alakít, aki visszatér a világot jelentő deszkákra.

„Nagyon örülök, hogy ennyi év kihagyás után újra a színpadon játszhatok. De ezzel együtt nagy kihívás is, hiszen televíziózni, filmet forgatni merőben más, mint színpadon játszani. És nem árulok el titkot azzal, hogy számomra is – ahogy a legtöbb színész számára – a színpad jelenti az igazi szerelmet”- nyilatkozta Ábrahám Edit.

 

Színházkomédia - Koltai Róbert rendező ajánlója: https://www.youtube.com/watch?v=QNly85Gbe_A

 

 

 

2017. 04. 19.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.