Nemzeti színű zászlókkal tűzdelik tele a disznóhúsokat szerdától

a kép illusztráció

Január 15-től a közértek húspultjában lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, a nagyobb boltokban pedig nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik - írja a G7.hu.

A felzászlózás csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kötelező, vagyis a hipermarketekben, szupermarketekben. A diszkontláncok (Aldi, Lidl, Penny Market) csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás. 

Az állat tartásásának helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. Például egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon forgalmazott sertéskarajra szlovák és osztrák zászlót kell kirakni.

A változtatással a magyar sertés fogyasztását szeretnék ösztönözni a versenytársakkal szemben, bár ennek kicsi az esélye, mert például a Sparban ugyanabból a fajta sertéshúsból soha nincs egyszerre kétféle a pultban, ugyanis csak akkor teszik ki a következő adag húst, ha a másikat már eladták - írja a szaklap.