Nem támogatja az állam a vegetarianizmust

Z.-éknél az egyik nap csörgött a telefon, és a vonal túlsó végén egy nő afelől érdeklődött, hogy Z.-ék gyereke továbbra is húsmentes étkezést folytat-e az iskolában, vagy esetleg mostantól mehet a hús is. Z. gyereke 7 éves, budai iskolába jár, a kérdező pedig a Budavári Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetétől telefonált.

Z.-nek akkor még fogalma sem volt, milyen kafkai napok következnek az életében.

Z. gyermeke, I., másfél éve egyáltalán nem eszik húst, amit már az óvodában elkezdett hanyagolni. Akkor még keverték az étrendjét, a húsos és nem húsos ételeket. Z.-ék tavalyig nem is tudtak róla, hogy lehetne vegetáriánus kosztot kérni. Persze ez nem is volt ennyire tudatos döntés, I. egyszerűen csak undorodik a hústól, és nem hajlandó megenni. Van ilyen.

Hogy ez probléma lehet, korábban fel sem merült, és ahogy az óvodában, az iskolában is megszégyenítés és különösebb gond nélkül sikerült számára – és sok más, hasonló cipőben járó gyerek számára – megfelelő ételt felszolgálni.

Néhány éve a J. család hasonló helyzetben volt. J.-ék vegetariánusok, gyerekeik is azok. Az óvodában külön húsmentes étrendet kérhettek, amit úgy oldott meg a szolgáltató, hogy a többiek rendes ételéről egyszerűen levette a húst. Tehát ha például rizibizi volt rántott hússal, B. rizibizit kapott rántott hús nélkül. Ez sem ideális helyzet, de hogy később miképpen alakult volna a sorsuk, arról már nem szerezhettek tapasztalatot, mert a család közben külföldre költözött.

Visszatérve Z.-ékre: lakóhelyükön szolgáltatót váltott az iskola. És ettől aztán kártyavárszerűen omlott össze az eddigi rendszer.

Azt ugye tudja, hogy megváltozott az iskola beszállítója?

– szegezte Z.-nek a kérdést a telefonáló hölgy. Z. nem tudta. Honnan is tudta volna? A telefonáló is az elmúlt években már legalább a negyedik kapcsolattartó volt, akivel alkalma volt beszélni. Az ilyen kérdésekre elég kevés szülő van felkészülve, arra meg még kevesebb, ami ezek után jött. A telefonáló nő ugyanis kijelentette, hogy a továbbiakban nem tudják biztosítani a húsmentes étrendet, csak abban az esetben, ha orvosi papírt hoznak. Feltehetően nincs olyan orvos, aki orvosi papírt írna arról, hogy egy gyerek undorodik a hústól, vagy hogy lelkiismereti okokból nem akar húst enni. Márpedig a nő ezt kérte, és a 2014-ben megváltoztatott szabályozásra hivatkozott, ami nélkülözhetetlenné teszi az orvosi papírt, amire így az ételszállító szolgáltató is igényt tart. (...)

A teljes cikk itt olvasható: http://index.hu/belfold/2017/12/07/hus_etrend_allam_vegetarianus_iskola_...

cikkfeltöltő: 
GB