Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Régi vicc: a jereváni rádiót felhívja egy dolgozó: "Igaz, hogy az élelmiszer áruházban élelmiszert osztogatnak?" A jereváni rádió válasza: "Elméletileg igen, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak! Hát így járt a Gyermekmentő Szolgálat is a 24.hu február 21-ei cikkével, amelyben a portál azt híresztelte, hogy a bezárásra ítélt fóti Gyermekközpont területéből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 11 hektárt kap, hogy meglévő lovasterápiás központját tovább bővítse.

Ez valótlan állítás, erről soha nem volt szó.

Ezzel szemben az igazság az, hogy két évvel ezelőtt a Gyermekmentő Szolgálat azt a fóti Gyermekvárossal szomszédos, 11 hektáros területet, ahol az istállói és az irodái vannak, és amelyik a Magyar Állam tulajdona, szerette volna a fóti önkormányzattal átminősíttetni mezőgazdasági területről építési területté. A fóti önkormányzat fenti átminősítést nem szavazta meg, mivel néhány képviselőnek más, privát érdekei voltak.

Ez tehát két éve volt, azóta ebben az ügyben nem történt semmi. Valószínűleg ezt a 11 hektárt keverte ide a 24. hu.

Ezt a bizonyos területet, amelyik a kutyának sem kellett, 17 évvel ezelőtt vettük át, rendezetlen, elhanyagolt állapotban. Gyakorlatilag a környék szemétlerakójaként működött, illetve sokan lopták innen a homokot az építkezésekhez. Mi rendbe hoztuk, több ezer tonna szemetet szállíttattunk el, tereprendezést végeztünk.

Ma ezen a területen működik a Lovasterápiás Központunk, ahol fogyatékkal élő gyerekeknek nyújtunk lovasterápiát, lovasterapeutákat oktatunk akkreditált rendszerben, lovas parasport edzőket képezünk és parasport foglalkozásokat tartunk gyerekeknek.

Más itt nem történik, és nem is tervezzük. Persze ha 17 év után lenne végre fedelesünk, amire már sokszor pályáztunk, de ez idáig nem nyertünk, az nem lenne rossz. Mind a gyerekek, mind a terapeuták számára ugyanis tarthatatlan állapot, hogy hóban-fagyban-esőben-szélben is csak a szabadban, esetleg egy száz helyen beázó, volt raktárépületben folyik a terápia.

Fóton a Gyerekváros bezárásáról régóta lehet hallani különböző pletykákat. Arról, hogy végül tényleg bezárják, mi is csak a sajtóból értesültünk, és meg is lepődtünk. Véleményünk szerint a Fóti Gyermekvárosban a gyermekek ideális helyen lennének, ha nem Gyermekváros lenne, hanem egy családi ellátáson alapuló nevelőszülő komplexum.

24.hu cikke ugyan azt sugallja, hogy a területről mindenkit kiebrudalhatnak, kivéve a Gyermekmentőt, azért mi sem vagyunk teljesen nyugodtak, amióta azt olvastuk, hogy egy lovasközpontot kívánnak a kastély környezetében létrehozni. Csak remélni tudjuk, hogy ha így történne, akkor a mi területünket ez nem fogja érinteni.

A cikk egyúttal számokkal is dobálózott, ennyi milliárddal meg annyi milliárddal. Sajnos, ilyen összegek még nincsenek a számlánkon, de reméljük, hogy lesznek. A Gyermekmentő Szolgálat mindig is egyesületi tagjai és támogatói – kisebb és nagyobb cégek, bankok – segítségével tartotta fent magát, és tevékenységünkhöz nem kaptunk költségvetési támogatást. Idén van rá ígéretünk, hogy kapunk. Ez lesz az első alkalom fennállásunk 27 éve alatt.

A rosszindulatú pletyka olyan, mint egy vírusos járvány. Terjed, és egyre magasabb lázzal jár.

Február 24-én meghallgathattunk a Klubrádióban egy Szabó Tímeával készült interjút, melyben a hölgy politikushoz méltatlan alulinformáltsággal beszélt rólunk. Állítólag mi elfoglaljuk a Gyermekvárost, szállodákat akarunk építeni stb. stb. Büszkén mondta, hogy a 24.hu cikkét kirakta a honlapjára. Miközben mind az ő nyilatkozata, mind a 24.hu cikke tele van valótlan állításokkal. Hát, ez minden volt, csak nem tisztességes munka.

A Gyermekmentő Szolgálatnak van honlapja, elérhetőségekkel, telefon- és fax-számmal, e-mail-címmel. Az elmúlt nyolc nap alatt senki sem vette a fáradságot, hogy megkeresse a szervezetünket, és tisztázza velünk ezeket a kérdéseket. Egyszerűen csak behivatkozta a 24.hu állításait, és nem győződött meg azok igazságtartalmáról. Vajon miért? Talán csak a botrány, a politikai jelenlét, a szereplés lehetőségét keresték, és nem az igazságot?

A cikkben annyi sületlenség van, hogy nem tudok mindre kitérni. Csak címszavakban: nem kapunk új területet, nem tervezünk sem egy, sem több szállodát építeni, nem rendezünk évente többször lovasbemutatókat, csak egyetlenegy versenyt, melyben díjlovasok mellett fogyatékos gyerekek mérik össze a tudásukat egy lovasterápiás versenyen.

Végül még egyszer az igazságról.

A fóti Gyermekváros bezárásához semmi közünk. Ez ügyben mi semmilyen egyeztetésen vagy vitában nem vettünk részt. Lázár János sajtótájékoztatójából értesültünk, hogy a Gyermekváros területét és a kastélyt a Károlyi Alapítvány kapja meg. A Károlyiak ott laknak bent a kastélyban, őket kell megkérdezni, hogy mi lesz a terület sorsa. Talán ők tudnak arra is válaszolni, hogy miért szűnik meg a Gyermekváros. Ha megkérdezik azokat, akik a területet megkapják, vagy akik sajtótájékoztatót tartottak a Gyermekváros megszűnése ügyében, akkor azok is biztos tudnak választ adni.

De garantáltan egyikük sem fogja azt mondani, hogy azért kell megszűntetni a Gyermekvárost, mert a Gyermekmentőnek kívánnak kedvezni. A Gyermekmentő egy szomszéd, az állam egy másik helyrajzi számú, szomszédos területén.

Ahogy a fenti vicc mondja: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Egyelőre a mi jó hírnevünket, csúsztatásokkal és hazugságokkal.

Dr. Edvi Péter, a szomszéd, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.