Nem mennek suliba

http://nepszava.hu/cikk/1149632-nem-mennek-suliba

„Ne menj suliba!” címmel szerveznek demonstrációt január 19-ére a Parlament elé. A diákok kezdeményezésére szerveződött tiltakozás az oktatási rendszer minőségére akarja felhívni a figyelmet. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak - írja az atv.hu.

„Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani” – írják az esemény Facebook-oldalán. A demonstrációt diákok kezdeményezték, ők fordultak a Független Diákparlamenthez, akik szervezésbe fogtak. A tiltakozás szervezője elmondta, bár felesleges tudás nem létezik, mégis úgy gondolják, racionalizálni kell a tanítást. Gyetvai Viktor példaként hozta, hogy egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén.

Úgy gondolják, a fiatalságuk nagy része telik el azzal, hogy felesleges anyagokat túlrészleteznek, miközben tanulhatnák ezeket az ismereteket lényegre törően is. A szervező elmondta, azt szeretnék, hogy a változó világra készítsék fel őket.

A tüntetésnek két része lesz, az egyik a délelőtti felhívás: ahogy az esemény címe is mutatja, demonstratív jelleggel nem mennek iskolába a csatlakozó diákok. Délután pedig a Kossuth térre várják mindazokat, akik nem értenek egyet az oktatási rendszerrel. A Parlament előtt diákok, tanárok és szülők is felszólalnak majd.

 

cikkfeltöltő: 
GB