Nem magyar állampolgárok is regisztráció nélkül szavazhatnak az őszi választáson

https://index.hu/belfold/2019/08/11/onkormanyzati_valasztas_2019_unios_allampolgarsag_szavazas/

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, így tehát – eltérően a korábbi EP-választástól – nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe, írja az MTI.

KAPCSOLÓDÓ

Október 13-ára írta ki az önkormányzati választást Áder János

Október 13-ára írta ki az önkormányzati választást Áder János

Négy vasárnap közül választhatott az államfő, de úgy döntött: csaknem napra pontosan öt évvel az előzőt követően voksolunk.

Az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.

Sor a Londoni szavazókör előtt a 2018 áprilisi választások alattSor a Londoni szavazókör előtt a 2018 áprilisi választások alatt

Fotó: Olvasónk, Krisztián / Index

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson, és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

KAPCSOLÓDÓ

Megkezdik az önkormányzati választási értesítők kézbesítését

Az átjelentkezést kérni kell, de aki elköltözött, automatikusan az új lakhelyén szavazhat.

 

cikkfeltöltő: 
GB