Nem kérnek a Fudan Egyetemből a budapestiek

Miután a kormány nem vette le a napirendről a Fudan Alapítvány létrehozásáról, illetve számára állami ingatlanok átadásáról szóló javaslatot, ezért a helyi és budapesti népszavazás mellett országos népszavazást is indítanak az ellenzéki pártok és civil szervezetek – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, Ferencváros polgármesterével, Baranyi Krisztinával tartott közös sajtótájékoztatóján.

https://index.hu/belfold/2021/06/14/nem-kernek-a-fudan-egyetembol-a-buda...

P  0022

Az eseményen ismertették a június 4. és 13. között lebonyolított konzultáció eredményét, melyet a Diákváros és a Fudan Egyetem projektjeihez kapcsolódó beruházásokról kezdeményeztek. A tíznapos utcai és online konzultáción ezekre a kérdésekre várták a budapestiek válaszait:

  • Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? (94,38 százalék nem.)
  • Egyetért-e a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával? (96,92 százalék nem.)
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére? (99,18 százalék nem.)
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyenképzést magyar diákoknak? (98,74 százalék nem.)

A több mint 30 ezer leadott szavazat alapján Karácsony azt mondta:

Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amelyet a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a IX. kerületre és az országra.

Szavai szerint a zavart mutatja, hogy míg Gulyás Gergely miniszter arról beszél, hogy a projekt nincs olyan szakaszban, hogy arról érdemben véleményt lehessen nyilvánítani, addig a parlamentben holnap meg fogják szavazni az előkészületek megtételét jelentő törvényeket. Ha a miniszterelnök korábbi kijelentését (mely szerint Budapesten semmi nem épül meg, amit a budapestiek nem szeretnének) párttársai komolyan vennék, akkor holnap nemmel szavaznának a konzultáció eredményeire tekintettel.

Ha a Diákváros (állami tulajdonú) területeit átadják a Fudannak, akkor azzal megalapoznak egy olyan későbbi helyzetet, ahol már nem lesz mit tenni – mondta Baranyi Krisztina, hozzátéve, hogy a Fudan Alapítványnak átadni tervezett vagyonelemek elvesztenék közpénzjellegüket.

A Demokratikus Koalíció nem vett részt a konzultáció lebonyolításában.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.